»Pernille Vermund vil ikke ud af EU,« sagde værten, og Vermund bekræftede. Men det var en fejl

Selvom et intermezzo under en partilederdebat onsdag kunne efterlade tvivl, vil Nye Borgerlige fortsat have Danmark meldt ud af EU. Men folk talte i munden på hinanden, og der var dårlig akustik på Krigsmuseet.

 
Det vakte forundring, da Pernille Vermund onsdag aften alligevel ikke ville melde Danmark ud af EU. Video: DR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden stiftelsen har Nye Borgerlige plæderet for en dansk udmeldelse af EU.

Det mente partiet stadig i 2019. Og i 2021. Det står sågar stadig, så det ikke er til at misforstå på partiets hjemmeside.

Derfor vakte det opsigt, da Pernille Vermund i en partilederdebat om forsvarsforbeholdet onsdag aften på DR 1 lod forstå, at Nye Borgerlige ikke vil have Danmark ud af EU.

»Der er én af jer, der vil ud af NATO, og tre af jer der vil ud af EU,« sagde Mette Frederiksen henvendt til nejsigerne Morten Messerschmidt (DF), Mai Villadsen (EL) og Pernille Vermund, der stod side om side.

Herefter talte flere deltagere i munden på hinanden, indtil vært Kåre Quist skar igennem.

»Pernille Vermund vil ikke ud af EU,« sagde han.

»Nej, det vil vi ikke,« bekræftede Pernille Vermund under debatten, der foregik på Krigsmuseet i København.

Et par sekunder senere synes noget at gå op for Vermund, som undrende og med hævede øjenbryn sagde noget i retning af Kåre Quist. Mikrofonen var dog slukket, så det lod sig ikke høre hvad.

Men ordene var sagt, og på Twitter satte flere spørgsmålstegn ved, om Nye Borgerlige netop havde ændret politik på et afgørende område for åben skærm.

Berlingske ringede Pernille Vermund op for at høre, om partiet fortsat vil ud af EU, eller om helvede er frosset til is.

»Ja, men det vil vi,« slår Pernille Vermund fast.

Det har hele tiden været politikken, og det er det fortsat.

»Der var sindssyg dårlig akustik derude og flere talte i munden på hinanden,« siger Pernille Vermund.

Misforståelsen var opstået, da Mette Frederiksen tidligere i debatten fik skåret de tre nejsigere, Pernille Vermund, Morten Messerschmidt og Mai Villadsen, over en kam og sagt, at de til sammen ville ud af både EU og NATO.

Og det var altså postulatet om, at Nye Borgerlige også ville ud af NATO, som Pernille Vermund ville korrekse.

Derfor står ordene på partiets hjemmeside fortsat til troende, siger Pernille Vermund nu.

»Nye Borgerlige vil forlade EU til fordel for fællesskaber og samarbejdsformer, der er forenelige med nærdemokrati, decentralisering og national selvbestemmelse,« står der på Nye Borgerliges hjemmeside under overskriften »Danmark skal ud af EU og politiske unioner«.