Pernille Vermund hylder sin muslimske barndomsveninde, og så går hendes følgere amok

»Jeg kan ikke se din tro gennem dine øjne, men jeg har respekteret dig for dit valg,« skrev Nye Borgerliges formand i går aftes på Facebook om sin barndomsveninde, Sherin Khankan, som er muslim og kvindelig imam. Kort efter begyndte flere af hendes følgere at melde sig ud af partiet i protest.

Nye Borgerliges formand Pernille Vermund skriver på Facebook til sin barndomsveninde Sherin Khankan, som er muslim og kvindelig imam. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg var 6 og du var 7 år, da vi sad på dit værelse i rækkehuset i Kastrup, lyttede til Nathalies Shakin' Stevens bånd og lavede lektier. Du havde visket svarene i dine skolebøger ud, så vi kunne lave lektier sammen. Ved siden af os stod hele din opstilling af smølfer klar til leg. Jeg elskede at lege med dig. Du var min bedste og kæreste veninde. Fire år senere flyttede jeg til Snekkersten. Jeg husker, at jeg græd hele vejen i bilen, da vi flyttede.«

Sådan indledte stifteren af det nye højreorienterede og islamkritiske parti, Nye Borgerlige, i går et åbent brev på Facebook til sin barndomsveninde Sherin Khankan, som er muslim og stifter af Danmarks første kvindemoske.

Siden ungdomsårene har Pernille Vermund ofte tænkt tilbage på deres dejlige barndomsminder, skriver hun. Og undret sig over, hvordan deres liv har formet sig i to forskellige retninger: Sherin har viet sit til at finde en plads til islam i det danske samfund. Pernille har viet sit til at sørge for, at islam fylder så lidt som muligt.

»Jeg kan ikke se din tro gennem dine øjne. For mit syn på islam præges af de store konflikter, jeg ser, i kultursammenstødet mellem islam og vores demokratiske levevis (...) Men jeg har respekteret dig for dit valg og fra sidelinjen fulgt din indædte kamp for at reformere islam,« skriver formanden.

»Selv om jeg ikke kan se din tro, som du gør det, så håber jeg, at jeg en dag vil se resultatet af dit arbejde - og at de danskere, der vælger at bekende sig til samme tro som du, en dag vil kunne spejle sig i et forbillede rundet af vestlige værdier, frihed og næstekærlighed.«

Læs hele Pernille Vermunds opslag her:

Følgere melder sig ud

Få minutter senere begyndte de første følgere på hendes Facebook-profil at harcelere i protest.

Pernille Vermund er tydeligvis »skabsradikal«, mener flere. Hun afslører sig selv som naiv, blød og drømmende og med sit brev til barndomsveninden går hun islams ærinde og viser, at Nye Borgerlige slet ikke er et rigtig »strammer-parti«.

De positive kalder hende rummende og »et stort menneske«. Andre er »dybt skuffede«. Flere er direkte vrede.

»Der kan man bare se: strikke- og hækleklubben Pernille Vermund, Karen West og Sherin Khankan er samlet om en kop tjai og en shisha med æblesmag. Jeg har spildt min vælgererklæring!« skriver Manfred Komac.

»Tak fordi du bekendte kulør i tide. Nu må al støtte til NB være død,« fortsætter Simon Jacobsen. Og Flemming Rasmussen supplerer: »Hold da kæft, hvor har du trådt i spinaten, Pernille. Der er sådan set rigeligt med politikere i de opstillingsberettigede partier, der kan matche din naivitet. Så jeg synes ikke længere, du skal på Borgen.«

Kort efter oploader en fjerde følger et skærmbillede, der viser, at han allerede har trukket sin vælgererklæring tilbage. Længere nede i tråden deler en femte vejledningen til, hvordan man kan gøre det. Og derefter følger en lang række i kommentarsporet trop.

Pernille Vermund til utilfredse: Gå et andet sted hen

De vrede reaktioner får ikke Pernille Vermund til at fortryde sin hyldesttale. Tværtimod.

»Ingen skal være i tvivl om, at jeg er stærkt kritisk over for islam og for religionens indflydelse på vores samfund. Jeg er ikke sprunget ud som islamist. Men det smukke ved vores samfund er netop, at vi kan være dybt uenige religiøst og politisk, men alligevel have en tæt barndomsrelation og respektere hinanden som mennesker,« siger hun til Berlingske.

Kan du forstå, hvis nogle af dine støtter føler sig snydt og mener, at dit brev til Sherin Khankan viser, at du er blevet blødsøden over for islam?

»Helt grundlæggende har jeg det sådan, at hvis nogen medlemmer af Nye Borgerlige ønsker at deportere danske muslimer, så er det fint, at de finder et andet sted at være. Jeg kæmper imod, at islam får indflydelse i vores samfund. Men vores politik er ikke forbudspolitik. Vi vil ikke forbyde islam og moskeer. Hvis det er det, man ønsker, skal man melde sig ind et andet sted.«

Men I har jo profileret jer på, at I ligger til højre for Dansk Folkeparti på udlændingepolitikken og tiltrækker derfor naturligt vælgere, som før ikke har følt, deres islamkritiske holdninger blev repræsenteret. Er du ikke afhængig af deres støtte for at blive valgt til Folketinget?

»Når valget er udskrevet, er jeg ikke herre over, hvem der stemmer på Nye Borgerlige og af hvilke årsager. Men jeg tror, det kan være meget godt at få sat foden ned og gøre det tydeligt, at vi ikke er Danskernes Parti. Vi vil bekæmpe islams indflydelse, ikke tvangsdeportere muslimer. Det er bedre at gøre klart nu end at sidde i Folketinget, mens en masse forventer, vi skal levere noget, som aldrig har været vores politik.«