Pernille Vermund: »Der er kvinder, der undertrykker sig selv«

Det er »en skam«, at kvinder i politik undertrykker sig selv for at passe ind i den politiske verden, mener Pernille Vermund. »Jeg lægger stadig billeder op af mig selv i bikini«.

Pernille Vermund Pernille Vermund, formand for partiet Nye Borgerlige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Hvordan skal kvindelige toppolitikere være i det offentlige rum?

»Røvkedelige«, mener Noa Redington, tidligere toprådgiver for Helle Thorning-Schmidt, hvis ikke kvinderne skal risikere at blive bedømt hårdere end deres mandlige kollegaer.

Det sætter begrænsninger, fordi kvindelige toppolitikere eksempelvis afholder sig fra at dyrke motion til offentligt skue, lyder argumentet.

Men er du kvinde i dansk politik, skal du stå ved din kvindelighed. Og du skal ikke undertrykke dig selv, bare for at passe ind i den politiske verden.

Det mener Nye Borgerliges partiformand, Pernille Vermund.

»Jeg mødte en daværende partifælle, som sagde, at hun havde ændret sit liv markant, efter hun var blevet politisk engageret. Hun gik for eksempel ikke på stranden i sin lokale by eller var festlig, som hun var før,« siger Vermund og fortsætter:

»Der tænkte jeg: Det skal jeg aldrig ud i, fordi jeg synes, det var så forlorent. Man kan ikke bede om andre menneskers tillid, hvis man ikke er tro over for det menneske, man er.«

Til dagligt er Pernille Vermund ikke bange for at løbe en tur eller ligge i bikini på stranden, hvis vejret tillader det. For hvis man ændrer adfærd, fordi man er i politik, så lader du dig undertrykke, siger hun

»Hvis man oplever, at man er nødt til at gå på kompromis og lade sig undertrykke som kvinde for at være i politik, så er det ligeså dumt, som hvis andre undertrykker dig,« siger Pernille Vermund.

»Der er kvinder, der undertrykker sig selv. Det er en skam.«

Spørgsmålet om, hvorvidt mænd og kvinder i politik bliver forskelsbehandlet, har været debatteret flere gange. Blandt andet har Helle Thorning-Schmidt tidligere udtalt til Alt For Damerne, at »kvinder bliver stadig behandlet anderledes i politik, særligt hvis man er i absolut toppolitik, som jeg er som statsminister«.

»Jeg lægger stadig billeder op af mig selv i en bikini«

Pernille Vermund mener dog ikke, at mænd og kvinder bliver forskelsbehandlet. Hun anerkender dog, at kvinders udseende oftere bliver omtalt i medierne. Men det er ikke et problem, mener hun.

»Selvfølgelig omtaler man en kvindes udseende, hvis hun er smuk. Det er fantastisk, at vi gør det,« siger Pernille Vermund.

»Jeg har været mig selv hele vejen igennem, og jeg lægger stadig billeder op af mig selv i bikini. Det viser, at der er masser af plads også til kvinder i politik. Jeg får faktisk mange reaktioner fra kvinder, der siger, det er befriende, at de endelige kan mærke mennesket i en politiker.«

Når folk siger, det er »befriende«, at de endelig kan mærke mennesket i en politiker, kan det så ikke være, at mange kvindelige toppolitikere på Christiansborg er nødt til at være »røvkedelige« for ikke at komme i klemme?

»Jo. Det har du fuldstændig ret i. Hvis mange kvindelige toppolitikere er, som de er, fordi de tror, at de skal passe ind i en mandeverden, så er det et problem. For mig er det befriende og dejligt, når kvinder tør ved deres kvindelighed,« siger Pernille Vermund.