Pernille Skipper vil besøge fængslede kurdere i Tyrkiet

Kurdiske politikere risikerer hårde straffe. Tyrkiet mistænker dem for tilknytning til terror.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, er sammen med en delegation af skandinaviske partiledere på vej til Tyrkiet. Her håber de på at få lov at besøge fængslede parlamentsmedlemmer. Arkivfoto. Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, tager onsdag til fredag til Tyrkiet. Her vil hun forsøge at besøge fængslede parlamentarikere fra det prokurdiske venstrefløjsparti HDP.

Sammen med en delegation af skandinaviske partiledere vil Pernille Skipper prøve at få adgang til de fængsler uden for Istanbul, hvor flere af HDP's topfolk sidder fængslet.

Det drejer sig blandt andre om partiformand Selahattin Demirtaş og forkvinde Figen Yüksekdağ.

- Vi vil forsøge at komme ind til dem, tale med dem i fængslet og se hvordan de har det. Vi er rigtig bange for, at de bliver dømt, siger Pernille Skipper.

Den seneste tid har myndighederne strammet deres greb om de prokurdiske kræfter i landet mere og mere. HDP er det tredjestørste parti i det 550 pladser store parlament i Tyrkiet. Her sidder HDP på 59 af pladserne.

Tyrkiet beskylder HDP for at have tilknytning til den militante kurdiske gruppe PKK. Den anses som en terrororganisation af USA, EU og Tyrkiet.

Men Pernille Skipper er overbevist om, at beskyldningerne om terrortilknytning er helt grundløse.

- Erdogan (Tyrkiets præsident, red.) går systematisk efter kritikere. Det, de er anklaget for, er udtalelser for menneskerettigheder og fred, siger Pernille Skipper.

Hun håber, at de skandinaviske politikeres besøg kan være med til at sætte mere fokus på situationen i Tyrkiet.

Men da Ritzau taler med hende kort før afrejsen til Tyrkiet, er hun slet ikke sikker på, at det overhovedet vil lykkes at besøge de kurdiske politikere.

- Vi har sendt en anmodning afsted og rykket for den flere gange. Vi får ikke rigtig svar fra de tyrkiske myndigheder, siger hun.

- Så vi er noget skeptiske over for, om vi får lov. Men vi tager afsted. Og vi tager ud til fængslerne og prøver at få lov til at besøge dem.

Skipper påpeger, at det ikke kun er parlamentarikere, men også dommere, lærere, borgmestre og journalister, der anklages for at være regeringskritiske.

- Vi er rigtig bekymrede for, om de får en ordentlig behandling og ikke mindst en retfærdig rettergang, siger Pernille Skipper.

/ritzau/