Pernille Skipper: »Jeg kan sagtens forestille mig en situation, hvor galskaben kommer så langt ud, at hun ikke kan blive siddende«

Selvom Mette Frederiksen lover, at hun ikke vil lempe dansk udlændingepolitik, hvis hun bliver statsminister efter næste valg, står flere af hendes støttepartier fast: De vil have indflydelse på det hele, også udlændingepolitikken.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mette Frederiksen står over for en slåskamp på udlændingeområdet, hvis hun får fingre i nøglerne til Statsministeriet efter næste folketingsvalg.

Det mener i hvert fald Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

Hvis Enhedslisten skal bære Mette Frederiksen ind i ministerkontorerne, kræver partiet nemlig, at det får indflydelse på udlændingepolitikken. Sker det ikke, er det en klar mulighed, at partiet trækker stikket til en S-ledet regering og beder vælgerne stemme igen, siger Pernille Skipper:

»Jeg kan sagtens forestille mig en situation, hvor galskaben kommer så langt ud, at hun ikke kan blive siddende på Enhedslistens mandater. Så må vi spørge vælgerne igen.«

Det kan eksempelvis være tilfældet, hvis Socialdemokratiet ønsker at bryde med grundlæggende menneskerettighedskonventioner, siger Pernille Skipper.

»Hvor grænsen præcis går, kan jeg ikke sige. Det er en konkret politisk vurdering.«

Meldingen kommer efter, at Mette Frederiksen i Berlingske søndag garanterer en stram udlændingepolitik og afviser lempelser på udlændingeområdet, hvis Socialdemokratiet får magten efter næste folketingsvalg.

Men Enhedslisten vil kæmpe for det helt modsatte, siger Pernille Skipper:

»Vi kommer til at slås for, at vi får mere humane og fair regler for flygtninge, familiesammenførte og kvoteflygtninge.«

Kan I stadig pege på Mette Frederiksen som statsminister, når hun kommer med en garanti om det modsatte?

»Med de erfaringer, vi har i bagagen med den tidligere socialdemokratiske regering, må vi sige, at selvom vi peger på en socialdemokratisk ledet regering, kan der være en grænse for, hvornår man kan sidde med Enhedslistens støtte som socialdemokratisk statsminister.«

I interviewet til Berlingske siger Mette Frederiksen, at det må være »mandaternes logik, der må gælde«, når det kommer til udlændingepolitikken:

»Vi mener det, vi siger, og mandaternes logik skal have lov til at bestemme. Der er massiv opbakning i den danske befolkning til en stram udlændingepolitik, fordi der er store problemer omkring parallelsamfund, kriminalitet og kvinder, der står uden for arbejdsmarkedet. Jeg ser ingen tegn på, at den opbakning forandrer sig, heller ikke efter næste valg,« siger Mette Frederiksen.

Alligevel kræver flere af hendes støttepartier lempelser på udlændingeområdet.

Pernille Skipper, når så stor en del af danskerne peger på partier, der står for en stram udlændingepolitik, er det så demokratisk, hvis I alligevel kræver lempelser?

»Vi forventer ikke, at vi skal diktere udlændingepolitikken. Vi forventer at få indflydelse.  Det er demokratiets spilleregler. Jo flere, der stemmer på Enhedslisten, jo flere bliver der også bag vores linje.«

Socialdemokratiets tidligere regeringsfælle, Det Radikale Venstre, fastslår, at udlændingepolitikken også betyder meget for dem.

Formand for Det Radikale Venstre, Morten Østergaard, siger, at partiet fortsat peger på Mette Frederiksen, fordi det mener, at det fortsat er her, Det Radikale Venstre får mest indflydelse.

»Det er ikke alene på udlændingepolitikken, det er også på en lang række andre områder.«

Er det en betingelse for jer at få indflydelse på udlændingepolitikken, hvis I skal pege på Mette Frederiksen som statsminister?

»Hvis vi leverer de afgørende mandater, skal vi selvfølgelig have indflydelse på alle områder.«

Når så stor en del af danskerne peger på partier, der er garanter for en stram udlændingepolitik, er det så demokratisk, hvis I alligevel får tvunget lempelser igennem?

»Man kan ikke vedtage love i Folketinget, som der ikke er flertal for. Så selvfølgelig er det demokratisk.«

Alternativet kalder S-formandens udmelding for »ærgerlig«.

»Hun tegner da ikke banen op til at blive nemmere at spille på sammen med hende,« siger Alternativets politiske ordfører, Carolina Magdalene Meier, der understreger, at det bliver vigtigt for Alternativet at få indflydelse på udlændingeområdet.

Når det er vigtigt for jer at få indflydelse på udlændingeområdet, kan I så pege på Mette Frederiksen, når hun siger, at I ikke kan få lempelser igennem – at hun garanterer en stram udlændingepolitik?

»Vi må sætte os ned om et bord og se hinanden i øjnene, og så må hun sige det til os. Vi vil kræve indflydelse på udlændingeområdet. Hvad der så ligger i det, må de nærmere forhandlinger vise. Men det er klart, at når vi er så markante i vores kritik af de stramninger, der har været, betyder det også, at vi vil gøre vores indflydelse gældende i forhold til at få lempelser gennemført.«

Er det fair over for danskerne, at I skal have indflydelse på udlændingepolitikken, når så stor en del af vælgerne ønsker en stram udlændingepolitik?

»Det kommer an på, hvad der er vores politiske projekt. Vi kunne vælge kun at kæmpe for det grønne, for der ved vi, at vi har mere opbakning. Men så ville vi give op på et af de områder, som er fundamentale i vores samfund, og som handler om solidaritet med folk, der flygter fra krig. Jeg tror på, at vi stadig skal argumentere for vores synspunkter på udlændingeområdet.«

I kan fortsat argumentere for en anden politik, selvom I erkender, at et flertal af vælgerne ikke bakker op om, at I får indflydelse på det område?

»Jeg ved ikke, om vi måske lander der på et tidspunkt, når vi har prøvet nok gange. Men vi er på ingen måde der, hvor vi er klar til at give op. Vi er et nyt parti.«