Pernille Rosenkrantz-Theil er tilbage

Den tidligere stemmesluger for Enhedslistens er tilbage på Christiansborg - nu som socialdemokrat.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraterne får kam til deres hår med deres nyvalgte folketingsmedlem Pernille Rosenkrantz-Theil. Den 34-årige har en fortid som Enhedslistens suveræne stemmesluger og var partiets "Robin Hood-ordfører" efter valget i 2001.

I april 2008 forlod Pernille Rosenkrantz-Theil Enhedslisten, fordi partiet var i splid om at opstille muslimske Asmaa Abdol-Hamid som folketingskandidat. I december 2008 sprang hun ud som socialdemokrat, selv om hun er uenig med partiet på flere områder.

Som folketingsmedlem blev hun kritiseret, fordi hun i 2003 nægtede at tage afstand fra de aktivister, som på Christiansborg kastede rød maling mod daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og udenrigsminister Per Stig Møller (K) i protest mod Irak-krigen.

Derfor gik Enhedslistens folketingsmedlemmer Søren Søndergaard og Line Barfod straks kraftigt i rette med hende af frygt for partiets omdømme.

Hun blev første gang valgt til Folketinget i 2001 og sad indtil 13. november 2007. Efter valget i 2005 tog hun orlov fra Folketinget på grund af stress og arbejdede et år som lærer på Krogerup Højskole i Nordsjælland.

Pernille Rosenkrantz-Theil blev i 1995 student fra Vestre Borgerdyd Gymnasium. I 1998 begyndte hun at studere statskundskab ved Københavns Universitet og læste i 1999 ved University of London.

Hun var fra 1996 til 1999 vejleder ved Det Frie Gymnasium og fra 1998 til 1999 kampagneleder for Operation Dagsværk. I 2001 arbejdede hun for Folkekirkens Nødhjælp og var i 2008 kommunikationskonsulent for forbundet FOA.

Rosenkrantz-Theil kom i 1996 i Enhedslistens hovedbestyrelse. I gymnasiet sad hun fra 1992 til 1995 i bestyrelsen for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning. I 1994 blev hun dømt efter straffeloven for at kaste levende dværghøns ned i folketingssalen fra tilhørerlogen.

/ritzau/