Per Stig om russisk indrejseforbud: »Jeg er beæret«

Russerne har placeret Per Stig Møller på liste over personer, der ikke må rejse ind i Rusland. Men det bekymrer ikke K-ikonet.

Per Stig og Lene Espersen får indrejseforbud i Rusland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks tidligere udenrigsminister, Per Stig Møller (K), er på en eller anden måde raget uklar med Ruslands præsident, Vladimir Putin, skriver bt.dk. I hvert fald optræder han på en liste med 88 andre europæere, der har fået forbud mod at rejse ind i Rusland.

»Det er jeg da beæret over. Det er en fornem liste at stå på,« siger Per Stig Møller til bt.dk.

Listen, der er på tysk, blev offentliggjort fredag aften på den finske tv-station YLE og har siden vakt opsigt. Udover Per Stig Møller står også tidligere udenrigsminister, Lene Espersen (K), nuværende chef for Forsvarets Efterretningstjeneste Thomas Ahrenkiel og Daniel Carlsen, der er leder af det nationalistiske parti Danskernes Parti.

Per Stig Møller er ikke selv klar over, hvorfor han er endt på listen. Men han har dog et par bud på hvorfor:

»Det ligner et svar på EUs liste over russere, der ikke må rejse ind i EU, og så er jeg der vel, fordi jeg har udtalt mig kritisk over for Ruslands politik over for nabolandene. Både i Krim og Donetsk og hvad der kan ske, hvis Rusland får lov til at blive ved,« forklarer det nuværende folketingsmedlem, der dog ikke genopstiller ved folketingsvalget 18.juni.

Udover de fire danske navne på listen, står der en række europæiske politikere, hvor den mest fremtrædende er den nu tidligere britiske vicepremierminister og partileder Nick Clegg.

Rusland har ikke kommenteret på listen, der ifølge den finske tv-station YLE skulle have været holdt hemmelig. Men listen er formentlig en del af et modsvar til de sanktioner, som EU har indført på grund af Ruslands fremfærd i Ukraine. I marts sidste år besluttede EU at afbryde forhandlinger med Rusland, og siden tog sanktionerne fart.

Samme måned oprettede EU en liste over 21 russere, der ikke må rejse ind i EU, og efterfølgende er flere personer blevet føjet til listen. Men nu har Rusland altså svaret igen. Ganske »barnagtigt«, hvis man spørger Per Stig Møller.

»De skulle hellere gå i dialog med mig og de andre på listen, hvis de mener, at vi tager fejl med hensyn til Rusland. Det er et barnagtigt modsvar at lave sin egen liste,« siger han.

Han har endnu ikke hørt fra udenrigsministeriet, og han forventer det heller ikke.

»Ministeriet kan ikke gøre noget som helst. EU kan protestere, men russerne kan jo bare blæse på protester. De kan nægte indrejse til hvem som helst,« siger Per Stig Møller, der i sin egen tid som udenrigsminister ikke oplevede noget lignende.

Per Stig Møller oplyser i øvrigt, at han ikke havde nogen planer om at rejse til Rusland.