Per Stig Møller: Radikales leder må på banen

Den mangeårige konservative udenrigsordfører og tidligere udenrigsminister Per Stig Møller kræver, at de Radikales leder Margrethe Vestager forklarer, hvad partiet egentlig mener om den danske deltagelse i krigen i Afghanistan.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lederen af Det Radikale Venstre bliver nødt til at forklare, om partiets politik og holdning til Afghanistan er den samme, som den forsvarsordfører Zenia Stampe (R) de seneste dage har givet udtryk for.

Det mener de Konservatives udenrigsordfører og forhenværende udenrigsminister Per Stig Møller (K), der i et debatindlæg i Berlingske torsdag kræver Margrethe Vestager (R) på banen.

»Jeg har heldigvis set, at den gamle, radikale hædersmand Niels Helveg Petersen har taget afstand fra Zenia Stampe, men jeg har ikke set Margrethe Vestager gøre det. Indtil videre må vi så gå ud fra, at forsvarsordfører Zenia Stampes politik er Det Radikale Venstres,« skriver Per Stig Møller.

Radikales forsvarsordfører Zenia Stampe har de seneste dage argumenteret for at den danske indsats i Afghanistan var en fejl, der kostede for mange liv i forhold til, hvad man fik ud af indsatsen. I stedet for at bekæmpe al-Qaeda skulle man i stedet bruge indsatsen på at uddanne afghanske styrker, fortalte Zenia Stampe onsdag. Men den udmelding tyder på, at de Radikale ikke er på linje med regeringen og udenrigsminister Villy Søvndals (SF) politik om krigsdeltagelse, mener Per Stig Møller.

»Vi må gå ud fra, at dette parti vil vende sig imod udenrigsminister Villy Søvndals tanker om at sende dansk militær til Mali og hans tanker om at imødekomme FNs opfordring til at stille sig til rådighed i Golan-højderne. Begge dele kan jo blive farligt,« skriver Per Stig Møller.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de Radikales leder Margrethe Vestager, men forsvarsordfører Zenia Stampe svarer tilbage på kritikken og understreger, at sammenligningen mellem indsatsen i Afghanistan og Mali er helt forfejlet.

»Radikale er naturligvis indstillet på, at Danmark skal yde en indsats i Mali og Golan-højderne, hvilket også er regeringens politik. I Mali er der tale om transporthjælp, og i Golan er der tale om fredsbevarende styrker. Det er meget forskelligt fra situationen i Afghanistan, og det går vi naturligvis ind for,« siger Zenia Stampe.