Per Stig Møller: »Det er det her, vi frygter allesammen i Vesten«

12 personer er dræbt under et terrorangreb mod et fransk satireblad. Det samme kan ske herhjemme, siger Danmarks udenrigsminister under Muhammedkrisen.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. -Arkiv- SE RITZAU Per Stig afviser bestilling af jura for Irak-krig BV.: Per Stig: Putin vil genskabe Storrusland Kulturminister Per Stig Møller ankommer tirsdag den 11. januar til de konservatives gruppemøde på Christiansborg.
Læs mere
Fold sammen

Det voldsomme angreb mod et islamkritisk satireblad i Frankrig leder ufravigeligt tankerne mod krisen i kølvandet på Jyllands Postens tegninger af profeten Muhammed.

Dengang som nu står kampen om ytringsfriheden, lyder lyder det fra Per Stig Møller, som var Danmarks udenrigsminister under Muhammed-krisen.

»Formålet er at skræmme os fra at mene noget og fra at handle. Det er derfor, de er gået efter Charlie Hebdo, som har leveret satirisk islamkritik. De trykte også Muhammedtegningerne,« siger Per Stig Møller og peger på, at et lignende angreb var planlagt hos JP/Politikens Hus i december 2010.

Dengang forpurrede den danske og svenske efterretningstjeneste planerne, og gerningsmændene blev pågrebet i bilen på vej mod det danske avishus. I bilen fandt ordensmagten blandt andet en maskinpistol og en pakke plastikstrips.

»Derfor gør det jo stort indtryk på os i Danmark, for det viser jo, at det også kan ske her, det der skete hos Charlie Hebdo. I sagen mod JP/Politikens Hus var formålet det samme, at skyde løs på redaktionen. Derfor kan det også ske her,« siger Per Stig Møller.

Vigtigt ikke at lade sig anfægte

Han peger dog på, at situationen i dag er anderledes end under Muhammedkrisen, fordi konflikten er blevet optrappet af Islamisk Stats fremfærd i Syrien og Irak.

»Efterretningstjenesterne har jo advaret mod, at der kommer krigstrænede personer hjem til Europa med erfaringer fra Syrienskrigen. Frankrig har haft mange dernede,« siger Per Stig Møller.

Hollande slår fast: Vi er blevet udsat for et terrorangreb

»Der kan selvfølgelig også være tale om sympatisører, men det er det her, vi frygter alle sammen i Vesten. Efterretningstjenesterne er gode til deres arbejde, men på et eller andet tidspunkt slipper nogen igennem nettet. Det er det, der er sket i Frankrig,« siger han.

Hvordan skal vi forholde os til, at nogen prøver at skræmme os på den her måde, som du siger?

»Det skal vi overhovedet ikke lade os anfægte af. Gør vi det, så har de vundet. Vi skal blive ved med at skrive det, vi mener. Vi skal blive ved med at tegne og ytre os, sådan som vi har for vane at gøre i Danmark, uanset hvad emnet er,« siger Per Stig Møller.