Per Ørum trækker sig som KD-formand

Allerede inden han overtager posten, trækker Kristendemokraternes Per Ørum Jørgensen sig som formand. Det er tid til selvransagelse, lyder det fra partiet.

Partiet har brug for en formand med mere diplomatisk erfaring, mener KDs Per Ørum Jørgensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På sin Facebook-side skriver Per Ørum Jørgensen fredag morgen:

- Har besluttet at trække sig som formandskandidat for KD. Jeg tror, der er behov for en person med bedre diplomatiske evner end jeg i den nuværende situation efter valget. Jeg vil fortsat være medlem af KD, og bidrage konstruktivt hvor jeg kan.

Portræt: Ørum - det umulige 90. mandat

Per Ørum Jørgensen var under valgkampen Kristendemokraternes eneste medlem i Folketinget. Han var nogle tusinde stemmer fra at blive genvalgt til og snuppe et kredsmandat i Vestjylland.

På landsplan fik Kristendemokraterne 28.070 stemmer (0,8 procent) og kom altså ikke over spærregrænsen. Partiet fortsætter dog kampen for blandt andet de små og mellemstore virksomheder og det, som nogle kalder Udkantsdanmark. Planen er, at vende stærkt tilbage til kommunalvalget

Per Ørum Jørgensen skulle have efterfulgt Kristendemokraternes nuværende formand, Bjarne Hartung Kirkegaard til oktober.

Selverkendelse og selvransagelse

Bjarne Hartung Kirkegaard forklarer Per Ørums beslutning med, at både han og Per Ørum Jørgensen har erkendt, at partiet har brug for en ny profil, for at kunne rejse sig efter valgnederlaget:

- Det er tid til selverkendelse og selvransagelse. Hverken jeg selv eller Per har det, der skal til for at bringe KD videre, siger han til Berlingske.

Lørdag holder partiet hovedbestyrelsesmøde, og her skal det blandt andet skal drøftes, hvem den nye formand bliver.

- Der skal nogle navne på bordet. Men det er en helt åben proces lige nu.

Generationsskifte

Oven på valgnederlaget er Kristendemokraterne et splittet parti, der nu skal finde sig selv og en ny formand. Helt ind i partiets hovedbestyrelse var der kort efter den skuffende valgaften usikkerhed om, hvorvidt partiet overhovedet kan overleve.

Dengang fastslog Per Ørum Jørgensen dog, at partiet bør bestå.

- Min erfaring fra min tid i de Konservative er, at det er meget vanskeligt ene mand at kæmpe for mærkesager, sagde han dengang til Kristeligt Dagblad.

Som det hed sig på et hovedbestyrelsesmøde få dage efter valget, bliver en ny formands største opgave at foretage et generationsskifte og forny partiet hen i mod kommunalvalget i 2013, som er partiets næste pejlemærke.

Kristendemokraterne har omkring 2.500 medlemmer på landsplan.