Pensionister skal løse manglen på arbejdskraft

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) vil lokke folke- og førtidspensionister ud på arbejdsmarkedet med økonomiske fordele. På den måde skal de være med til at løse manglen på arbejdskraft. DF jubler, mens fagbevægelsen raser.

Anders Fogh Rasmussen (V) har længe kaldt manglen på arbejdskraft for en af samfundets største udfordringer. Statsministerens åbningstale i går var ingen undtagelse. Men denne gang fulgte der konkrete løsningsforslag med.

»Regeringen vil allerede her i efteråret fremlægge en ambitiøs plan for at skaffe mere arbejdskraft i Danmark. Dels ved at få endnu flere mennesker her i landet flyttet fra overførselsindkomst til arbejde. Dels ved at tiltrække kvalificeret arbejdskraft fra udlandet,« sagde Anders Fogh Rasmussen og opremsede en ny 10-punktsplan, der skal løse problemerne med for få hænder i både den offentlige og private sektor. Centralt er her, at folke- og førtidspensionister skal stemple ind på arbejdsmarkedet.

Folkepensionister skal have lov til at arbejde, uden at de dermed bliver trukket i deres pension. Og førtidspensionister, der har fået tilkendt pension før 2003, skal kunne arbejde i en årrække med garanti for, at de ikke mister retten til senere at gå tilbage på førtidspension.

DFs kop te
To forslag, der næsten er identiske med, hvad Dansk Folkeparti foreslog på partiets årsmøde for 14 dage side.

»Det er rigtig godt,« siger DF-formand Pia Kjærsgaard: »Vi skal simpelthen sørge for, at dem, der kan komme ind på arbejdsmarkedet, ikke bliver begrænset på grund af økonomi.«

DF åbner samtidig for at støtte jobplanens forslag om at justere jobkortordnignen og den ellers ret nye green card-model, som giver veluddannede udlændinge lettere adgang til at arbejde i Danmark.

Derudover vil Foghs 10-punktsplan blandt andet medføre et særligt nedslag i skatten på 100.000 kroner for 64-årige, der har været fuldtidsbeskæftigede fra 60-års alderen. Det forslag kalder LO-formand Hans Jensen for »penge ud af vinduet«.

»Der er ingen grund til at give ekstra til de bedst stillede med det bedste helbred og den største tegnebog, der i forvejen gerne vil arbejde, til de bliver 70. De penge er meget bedre givet ud til at sikre et bedre arbejdsmiljø, så slagteriarbejderen eller social- og sundhedsassistenten ikke bliver nedslidt som 58-årig,« siger Hans Jensen.

Også Socialdemokraterne er kritiske over for regeringens jobplan. Den fokuserer ikke nok på nedslidning og arbejdsmiljø, lyder kritikken.

Det næstbedste
Overvismand Peter Birch Sørensen fra Det Økonomiske Råd kalder flere af jobplanens punkter for »næst-bedst-løsninger.« »Men givet, at de politiske forlig ser ud som de gør, er dette absolut nogle skridt i den rigtige retning.«

Gladest er han for forslaget om skatterabat til de 64-årige; det er også vismændenes eget forslag.

»I dag er der 6.000 personer, der går på efterløn som 62-årige, og er der bare 1.700 af dem, altså en tredjedel, der bliver ved at arbejde, til de er 65, så vil forslaget være selvfinansierende. Så der skal ikke så meget til, før det er en rigtig god forretning for samfundsøkonomien,« siger Peter Birch Sørensen.

For at sikre en langsigtet indsats mod manglen på arbejdskraft lancerede Fogh samtidig en arbejdsmarkedskommission. Den får til opgave at komme med flere forslag til til at øge beskæftigelsen i de kommende år.