Pensionisten Lilly frygter at blive beskattet ud af sit hus: 50.000 kr. er smertegrænsen

Regeringen vil fastfryse grundskylden, så boligejere som Lilly B. Tang kan føle sig tryg. Hun frygter dog fortsat, at hun en dag må flytte fra sit hus i Hørsholm.

Regeringen vil fastfryse grundskylden, men det udskyder bare problemet med, at Lilly B. Tang har udsigt til stigende skatter, mener hun. Hun frygter at måtte flytte fra huset i Hørsholm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lilly B. Tangs hus i Hørsholm stiger i værdi - år efter år.

Og det ville hendes årlige grundskyld på cirka 32.000 kroner også gøre, hvis altså ikke politikerne på Christiansborg havde valgt at fryse den fast i kroner og øre både i år og sidste år.

Nu vil regeringen fortsætte den fastfrysning frem til 2021 for at skabe »tryghed om boligskatten« for en boligejer som Lilly B. Tang. Men de politiske forhandlinger får hende bestemt ikke til at føle sig mere tryg.

»Ingen ved, hvor det ender henne. Men hvis politikerne vælger at fastfryse grundskylden frem til 2021, så udskyder de jo egentlig bare problemet, for på et eller tidspunkt vil grundskylden stige igen. Og hvad sker der så? Jeg bliver jo ikke rigere af at blive boende i min bolig, men min boligskat kommer til at stige før eller siden,« siger hun.

Berlingske besøgte allerede Lilly B. Tang i Hørsholm i 2015. Også dengang var hun utryg ved den stigende grundskyld, fordi hun som pensionist ikke har nogen prangende indkomst til at betale de stigende boligskatter med.

Hun har sat en grænse på 50.000-60.000 kroner. Hvis hendes grundskyld når op på det niveau, bliver hun nødt til at flytte. Og hun forudser, at det en dag vil ske, hvis ikke boligskatten bliver lavet helt grundlæggende om.

Derfor kan hun bestemt heller ikke forstå argumentet om, at der skulle være tale om en geografisk skævhed i det forslag, regeringen har lagt frem. Det er ellers, hvad en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd påpeger.

Men for Lilly B. Tang er det »et socialt synspunkt, der ynker provinsen«.

»Det kommer jo an på, hvordan du regner med skævhed. Hvis du kun ser på vores ejendomsværdier i Hørsholm, så er der da forskel. Men hvis du ser på vores indkomster og trækker boligskatten fra, så har vi langt mindre til rådighed end andre steder i landet,« siger hun.

Men er din bolig i Hørsholm ikke steget ret meget i værdi? Står du ikke til en ret stor gevinst, den dag du sælger?

»Jo, men det har aldrig været meningen med min bolig, at jeg skulle have en gevinst ud af den. Det er ikke en investering, som jeg forventer et afkast af. Jeg har købt min bolig for at bo i den. Og det kan jeg ikke blive ved med, hvis grundskylden bare stiger år for år,« siger hun.

Berlingske har spurgt, om ikke Lilly B. Tang som pensionist kan få indefrosset sin grundskyld i kommunen.

Det kan hun, men ifølge hende vil det svare til at optage et dyrt lån, hvor man betaler meget høje renter. Derfor ser hun helst, at politikerne laver et helt andet skattesystem, som ikke beskatter boligerne løbende, men først ved et salg.

»Det er nok svært at lave en fornuftig overgang til sådan et system. Og politikerne har vel også vænnet sig til, at de får en masse penge ind i boligskatter med det system, vi har i dag. Det låser dem nok lidt fast,« siger hun og tilføjer, at hun skam følger med i de politiske forhandlinger.

»Der er nok ikke så meget, jeg kan gøre ved det. Men de burde finde en anden løsning end at gå på rov i folks indkomster,« siger Lilly B. Tang.