Pension skiller danskerne på pengepungen

Hver syvende dansker har ingen privat pension. Én procent har en halv million årligt, viser tjek fra Cepos.

»Der er meget stor spredning blandt 65-årige pensionister. 14 procent af seniorerne har ikke en øre i privat pension. Godt halvdelen får udbetalt mindre end 50.000 kroner om året,« siger cheføkonom Mads Lundby Hansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Pensionen parkerer hver syvende dansker på sidelinjen. Som 65-årig skal de leve af folkepension og ældrecheck. Omvendt har én procent af danskerne en halv million kroner årligt, da de har opsparet ti millioner kroner til pension.

Det viser en undersøgelse fra den borgerligt-liberale tænketank, Cepos. Den bygger på tal fra Danmarks Statistik. Beregningen omfatter ratepensioner, livrenter, alderspensioner og LD-pension.

»Der er meget stor spredning blandt 65-årige pensionister. 14 procent af seniorerne har ikke en øre i privat pension. Godt halvdelen får udbetalt mindre end 50.000 kroner om året,« siger cheføkonom Mads Lundby Hansen.

Derfor bliver de fattigste pensionister helt afhængige af tillægget til folkepension og ældrecheck.

Den rigeste femtedel har en pensionsformue på mindst tre millioner kroner. Ti procent af danskerne har en formue på 4,4 millioner kroner eller mere.

Den gyldne ene procent har en formue på mindst ti millioner kroner, påpeger cheføkonomen.

Danmark indførte 1987 arbejdsmarkedspension ved trepartsforhandlinger. Det aflaster statskassen, at de fleste selv sikrer deres pension. Omvendt står statskassen i Frankrig og Italien med enorme regninger til pension.

»Det er en meget stor fordel ved den danske model. Der er store dele af arbejdsmarkedet, hvor man sparer op til pension. Men en meget stor restgruppe har ingen eller næste ingen pension,« siger Mads Lundby Hansen.

Alle skal ifølge ham spare 2000 kroner op om måneden fra de fylder 25 år. Så har alle danskere halvanden million kroner i formue som 65-årige, når de skal på pension. Så kan man fjerne tillægget til folkepensionen, mener han.

»Så får alle årligt udbetalt 75.000 kroner. Det svarer til pensionstillægget,« påpeger Mads Lundby Hansen.