Pengene hober sig op på kommunernes konti – nu har støttepartier fået nyt argument for at afskaffe regel »uden effekt«

104.040 kroner skal danskeres udenlandske ægtefæller stille i bankgaranti for at få ægtefællesammenføring. Men bankgarantierne bliver stort set ikke brugt og koster penge at administrere. I Københavns Kommune koster bankgarantierne årligt 1,3. millioner kroner og er i de seneste to år i alt kun blevet brugt tre gange. Det møder kritik fra regeringens støttepartier, der kritiserer bankgarantierne for, at kun rige mennesker kan få deres kærlighed til landet.

I 2018 blev den bankgaranti, man skal stille, hvis man skal have sin ægtefælle til Danmark, hævet til 104.040 kroner. I Københavns Kommune bliver bankgarantierne slet ikke brugt. Tværtimod koster det penge at administrere dem. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) ser ikke et behov for at ændre reglerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det koster samfundet millioner af kroner at sikre, at danske statsborgeres udenlandske ægtefæller stiller en bankgaranti. Men bankgarantierne bliver brugt mindre og mindre. Det viser en opgørelse fra Københavns Kommune.

Som konsekvens af en storstilet lovændring i juni 2018 skal danskeres udenlandske ægtefæller have 104.040 kroner på bankkontoen til en bankgaranti, hvis en ægtefælle skal ægtefællesammenføres til Danmark. Bankgarantien skal benyttes, hvis den udenlandske ægtefælle kommer på offentlig forsørgelse. Før 2018 skulle ægtefællen stille en bankgaranti på 50.000 kroner.

Men en helt ny opgørelse fra Jobcenter København viser, at det koster 1,3 millioner kroner årligt i København at administrere bankgarantierne for de udenlandske ægtefæller. Den samme opgørelse viser også, at bankgarantierne sjældent er blevet brugt. En af årsagerne til, at bankgarantierne ikke bliver brugt, er, at man som udenlandsk ægtefælle risikerer at blive hjemsendt, hvis man kommer på overførselsindkomst.

»Man bliver smidt ud, hvis man modtager kontanthjælp. Det støtter vi, men jeg mener ikke, man behøver at gøre andet. Det er den ultimative straf. Jeg mener ikke, at bankgaranti har nogen effekt,« siger Andreas Steenberg, udlændingeordfører for de Radikale.

Opgørelsen viser også, at bankgarantierne bliver brugt mindre og mindre. Sidste år blev bankgarantierne brugt tre gange, og i år har de slet ikke været brugt i Københavns Kommune. Alligevel bruger Københavns Kommune altså 1,3 millioner kroner årligt på at administrere bankgarantierne.

En tidligere opgørelse foretaget af foreningen Ægteskab Uden Grænser viser, at der blandt Danmarks ti største kommuner i årene 2015-2017 blev trukket gennemsnitligt 127 kroner for hver bankgaranti, mens udgiften til administrationen af hver bankgaranti i gennemsnit udgjorde 470 kroner.

Ministeriet har ikke undersøgt effekterne af bankgarantier

Det vækker skarp kritik på Christiansborg, at bankgarantierne stort set ikke bliver benyttet. Ifølge flere af regeringens støttepartier er ordningen overflødig, og den eksisterer kun for at sikre, at det kun er »velhavende« danskere, som kan få deres ægtefælle til Danmark.

»Ministeriet har slet ikke undersøgt, hvad effekterne er af bankgarantierne. Dybest set aner man det ikke. Men nu viser det sig, at kommunerne bruger flere penge, end de får ind. Det er helt meningsløst. Det er penge ud ad vinduet,« siger Andreas Steenberg.

Den kritik er Rosa Lund, udlændingeordfører for Enhedslisten, enig i. Ifølge hende burde bankgarantierne blive afskaffet.

»Det er urimeligt, at ægtefæller til danske statsborgere skal stille en bankgaranti, men når det også viser sig, at det koster samfundet dyrt, så giver det ingen mening,« siger hun.

I 2018 blev reglerne for ægtefællesammenføring ændret, så man i dag blandt andet skal have været i arbejde i tre år, inden man ansøger. Dertil kommer, at man skal kunne stille en bankgaranti på 104.040 kroner for at få sin ægtefælle til Danmark.

Og det afskærer danskere med små indkomster og opsparinger fra at få ægtefællen til Danmark, mener de Radikale.

»Det eneste, bankgarantierne gør, er, at det kun er rige mennesker, der kan bo med deres ægtefælle,« siger Andreas Steenberg.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) oplyser i et skriftligt svar til Berlingske, at han ikke ser et behov for at ændre reglerne for de udenlandske ægtefællers bankgarantier.

»Jeg vil gerne undgå, at resten af samfundet ender med regningen, hvis den udenlandske ægtefælle får behov for økonomisk hjælp fra kommunen. Derfor har vi kravet om økonomisk sikkerhedsstillelse som for eksempel bankgarantien, som kommunen kan benytte sig af i sådanne situationer. Jeg tror, at reglerne har en klar forebyggende effekt. Beløbet kan i øvrigt sænkes, hvis man består danskkurser, så det er også med til at motivere folk til at lære sig dansk.«