Pause i skatteforhandlinger indtil søndag

Regeringen lader kontorfolkene regne i morgen og mødes først søndag med DF til slutspillet om skatten.

Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var ikke krisestemning, da forhandlingerne om skattereformen mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance sluttede fredag aften.

Men der en markant uenighed om, hvorvidt topskatten skal sænkes eller holdes i ro, lyder det fra finansminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Forhandlingerne fortsætter søndag morgen, mens regnedrengene i Finansministeriet lørdag får fred til at arbejde med lommeregneren for at se på de økonomiske konsekvenser af de forskellige forslag, som er på bordet.

Lars Løkke Rasmussen slog fast, at lavere topskat ikke er et ultimativt krav, men det har høj prioritet for regeringen. Regeringen har i sit skatteoplæg foreslået at sænke topskatten fra 15 til 13,5 procent.

- Vi lægger stor vægt på reduktion i topskatten, men det er endnu ikke lykkes at overbevise Dansk Folkeparti om det. Det har stor betydning for regeringen, for hele idéen er at lette skatten på den sidst tjente krone. Det er en stor sten i forhandlingerne, siger Lars Løkke Rasmussen.

DF-formand Pia Kjærsgaard siger, at en mindretalsregering må finde sig i sten i skoene, hvis den skal have flertal for sine planer.

- Topskatten skal blive, hvor den er. Dansk Folkeparti går til forhandlingerne for at tale sagen for folkepensionister og førtidspensionister, siger Pia Kjærsgaard, mens hendes chefforhandler, Kristian Thulesen Dahl, kalder lavere topskat for flødeskum på lagkagen for de rigeste.

Bag de stejle holdninger og hårde ord gemmer sig dog nogle forhandlingspartnere, som kender hinanden særdeles godt og i et gennemprøvet spil godt ved, at en sejr til Dansk Folkeparti på den sociale profil er vigtig.

Og omkring forløbet lyder vurderingen - uanset forhandlernes ord om det modsatte - at en sejr til Dansk Folkeparti på topskatten er om ikke aftalt på forhånd, så en underforstået del af forløbet.

Samtidig står det klart, at selvom Dansk Folkeparti bevarer topskatten på 15 procent, så får regeringen en lettelse af skatten på den sidst tjente krone på seks procent, hvis den bebudede afskaffelse af mellemskatten overlever forhandlingerne.

Ud over topskattediskussionen handler forhandlingerne nu også om, hvordan pensionister, børnefamilier og de laveste indtægtsgrupper skal kompenseres for stigende grønne afgifter, så den samlede reform ender med en social profil, som alle parter kan acceptere.

Dansk Folkepartis krav om et væksttiltag, hvor boligejerne får tilskud til boligrenoveringer er også på bordet.

- Vi ser meget gerne, at vi i den her diskussion får taget hånd om det med renovering af folks huse. Hvis ikke vi forholder os positivt til det nu, så kan det forstærke krisen, siger Kristian Thulesen Dahl med henvisning til, at en sådan pakke kan få virksomheder i byggebranchen til at holde igen med fyringer.

Han vurderer, at en sådan pakke skal træde i kraft kort tid efter, at en skattereform er vedtaget.

Anders Samuelsen fra Liberal Alliance fastholder kravet om, at topskatten skal ned, og vil muligvis forlade forhandlingerne, hvis den bastion falder.

/ritzau/