Patientforeninger kritiserer Joachim B. Olsen for luksusudtalelse

Liberal Alliances beskæftigelsesordfører er kommet i modvind hos to patientforeninger, efter han har kaldt en ny ydelse til langtidssyge for »luksus-kontanthjælp«.

Foto: Claus Bech

Det vækker harme i to af landets patientforeninger, at beskæftigelsesordfører for Liberal Alliance Joachim B. Olsen (LA) har kaldt en ny nedsat ydelse til langtidssyge uden livstruende sygdomme for luksuriøs. Det skriver Avisen.dk.
Udmeldingen fra ordføreren faldt under de aktuelle forhandlinger om en reform af sygedagpengesystemet, hvor han over for Altinget.dk kaldte ydelsen, der er tiltænkt syge, som efter reformen ikke kan få forlænget deres sygedagpenge, for en »luksus-kontanthjælp«.

»Han får det til at lyde som om, at den syge sidder på en thailandsk strandbar og drikker longdrinks på det offentliges regning. Det er langt fra tilfældet,« siger formand for patientforeningen for sindslidende, Landsforeningen SIND, Knud Kristensen til Avisen.dk.

Også i Gigtforeningen undrer direktør Lene Witte sig over Joachim B. Olsens ordvalg:

»Vi ser det ikke som en luksus at være på kontanthjælp som syg og uafklaret. En syg har jo også regninger at betale for familiens livsførelse«.

Joachim B. Olsen afviser kritikken fra patientforeningerne. Ifølge ham er den nye sygeydelse luksuriøs, blandt andet fordi den syge ikke skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, og fordi ydelsen heller ikke er omfattet af de øvrige kontanthjælpsregler.

»Det her er diffuse sygdomme. Det er jo en ydelse, der er lavet specifikt til, at ingen falder ud af sygedagpengesystemet. Vi ved jo både fra Danmark og andre lande, at når der er et tidsloft på ydelsen, så er der nogle af dem, der falder ud, der rent faktisk kommer i arbejde,« siger Joachim B. Olsen til Avisen.dk.

En syg, der ikke længere kan få sygedagpenge, vil fremover få 10.500 kroner om måneden før skat, hvis vedkommende ikke har børn.

I dag får syge udbetalt mellem 16.020 og 20.025 kroner om måneden før skat, uanset om de har børn, skriver Avisen.dk.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik var der sidste år omkring 10.000 personer, der faldt ud af sygedagpengesystemet.