Patienter: Medicin til patienter skal styres af faglighed

Danske Patienter tror, at ny principaftale om medicinprioritering betyder, at faglighed vinder over økonomi.

Foto: Lars Helsinghof Bæk. Arkivfoto af sygestue på Hvidovre Hospital.
Læs mere
Fold sammen

København: Det er godt, at Folketingets partier nu slår fast, at faglighed skal vinde over pengepungen, når det kommer til, hvilken medicin landets patienter skal tilbydes.

Det siger direktør i Danske Patienter Morten Freil, efter at sundhedsminister Sophie Løhde (V) og alle Folketingets partier har indgået en aftale om syv prioriteringsprincipper inden for sygehusmedicin.

- Overordnet set er det godt, at Folketinget er blevet enige om nogle principper, som slår fast, at det er faglighed, der skal styre, hvilken medicin der skal tilbydes til patienterne.

- Det betyder, at det altid skal være muligt for en læge at tilbyde en bestemt medicin, hvis der er en faglig begrundelse for det, uanset hvor meget det koster.

Han mener, at den nye aftale er langt bedre, end det der hidtil er blevet lagt op til.

- De tidligere modeller fra Danske Regioner har lagt op til, at man kan afvise medicin, hvis det er for dyrt, selv om nogle patienter kan have gavn af det.

Tror du, det bliver sådan, at lægerne slet ikke skæver til økonomien fremover?

- Der er ingen tvivl om, at der er en fare. Vi skal derfor blive ved med at sikre, at fagligheden vinder økonomien. Men principperne siger, at fagligheden skal vinde.

Men hvor meget batter sådan nogle principper?

- Vi regner selvfølgelig stærkt med, at regionerne vil leve op til de her principper, som hele Folketinget står bag. Patienterne skal have den medicin, som gavner dem.

/ritzau/