Partistøtten kan afgøre valg

Partistøtten kan have afgørende betydning i en valgkamp viser ny forskning. Hjælpen til Socialdemokraterne falder, mens De Konservative scorer kassen.

Resultaterne af de seneste valg og antallet af sæder i Folketinget er i høj grad styret af, hvor meget de politiske partier kan skrabe sammen i økonomisk støtte.

Det siger cand.scient.pol. Anne Mette Marker, som har forsket i partistøttens udvikling over de seneste 20 år.

- Min forskning viser klart, at der er sket en stor ændring i, hvordan den private partistøtte gives, og at den kan afgøre valg. Samtidig er der en tendens til, at den skjulte partistøtte er skævt fordelt. Det ser jeg som et demokratisk problem, siger Anne Mette Marker til Ritzau. Hun mener, at man bør overveje at forbyde den private partistøtte, så det ikke bliver pengene, der kommer til at bestemme magtfordelingen i dansk politik.

Landets største fagforbund 3F har netop besluttet at droppe partistøtten til Socialdemokraterne, der i dag kun modtager en fjerdedel af, hvad partiet modtog i partistøtte for fire år siden. I samme periode er bidragene til De Konservative steget med 57 procent.

Anne Mette Marker påpeger dog samtidig, at partistøtten ikke nødvendigvis er afgørende for antallet af mandater i folketingssalen. Det er Dansk Folkeparti er et godt eksempel på.

/ritzau/