Partistifter vil måske være Hammonds efterfølger

Medstifter af det grønlandske regeringsparti Siumut Lars-Emil Johansen vil lørdag løfte sløret for, om han stiller op til formandsposten i partiet efter Aleqa Hammonds exit.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

GRØNLAND: Tidligere folketingsmedlem Lars-Emil Johansen (SIU), der er formand for Grønlands Landsting og medstifter af det grønlandske regeringsparti Siumut, overvejer at stille op til formandsvalget i partiet efter Aleqa Hammonds exit. Om han gør det, vil han afsløre på Siumuts ekstraordinære generalforsamling lørdag. Det fortæller han til den grønlandske avis Sermitsiaq:

»I morgen (lørdag, red.), når den ekstraordinære forsamling starter, der vil jeg fortælle de delegerede, hvad jeg har besluttet mig for at gøre,« siger Lars-Emil Johansen.

Ifølge avisen peger flere lokalafdelinger af Siumut allerede på den 68-årige veteran som partiformand, selv om han altså endnu ikke har meddelt sit kandidatur.

Indtil videre har tre kandidater meldt sig ind i formandskampen, efter den tidligere partileder Aleqa Hammond i starten af oktober blev tvunget fra posten efter anklager om misbrug af offentlige midler for over 100.000 kroner.

De tre kandidater er folketingsmedlem Doris Jakobsen (SIU), fungerende regeringschef Kim Nielsen (SIU) og tidligere grønlandsk minister for uddannelse, kirke, kultur og ligestilling Nick Nielsen (SIU).

Nick Nielsen var en af de tre Siumut-medlemmer i Grønlands Landsstyre, Naalakkersuisut, der 1. oktober var med til at vælte Aleqa Hammond, da de trådte ud af regeringen på grund af bilagssagen.

Forinden havde blandt andet det borgerlige parti Atassut forladt Hammonds regering, og samme aften meddelte hun selv, at hun trak sig fra formandsposten i Siumut.

Aleqa Hammond er anklaget for at have brugt over 106.000 offentlige kroner på private flybilletter og hotelophold. Selv hævder hun, at det er sket ved en fejl, og at pengene er betalt tilbage.

Der afholdes valg til det grønlandske landsstyre 28. november.