Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Danmark har siden midten af marts været så godt som lukket land for udlændinge, men står det til formanden for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, hører det snart op.
Meldingen kommer i kølvandet på, at den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, på et pressemøde onsdag meldte ud, at Tyskland allerede i kommende weekend er villig til at åbne grænsen mod Danmark.
Den tyske regering afventer dog svar fra Danmark, og det får nu Søren Pape Poulsen til at sige, at regeringen bør se på sagen med det samme.
»Vi ser hele tiden nye historier om, hvordan coronatallene falder, og hvis vi holder afstand og tænker os om, så står vi i en god situation. Vi skal følge terrænet og ikke kortet, så når tyskerne kommer med den udmelding, skal vi tage en fordomsfri diskussion om, hvordan vi kan åbne grænsen,« siger Søren Pape Poulsen.
Han understreger, at det sagtens kan være, at en åbning af grænserne skal foregå i flere etaper, og han anerkender, at det til enhver tid er den siddende regering, der udformer landets udenrigspolitik. Alligevel vil han presse på.
Søren Pape Poulsen (K) »Lad os nu komme i gang.«
Det gør han på trods af, at regeringen efter den nyligt igangsatte anden fase af genåbningen af Danmark slog fast, at man senest 1. juni ville melde noget ud om en grænseåbning.
Ét minimumskrav
Ifølge Søren Pape Poulsen er der nemlig lige lovligt lang tid til 1. juni. De egne af Danmark, hvor der for eksempel er mange sommerhuse, er dybt afhængige af den indtægt, som turisterne fra blandt andet Tyskland giver, og de har brug for at få at vide, om de aftaler om udlejning af sommerhuse til udlændinge til sommer, er købt eller solgt.
»Folk kan ikke leje sommerhus ud til andre, før de ved, hvornår grænsen åbner. Turisme er en stor industri, og det her kan betyde liv og død for lokalsamfund. Når der nu er så godt styr på smitten i både Danmark og Tyskland, synes jeg, regeringen skal tage telefonen og snakke med tyskerne,« siger han.
For ham handler det om, at man politisk tager hensyn til de mennesker, hvis arbejde og liv afhænger af, at der kommer turister til området, som for eksempel store dele af den jyske vestkyst. De mennesker har ifølge den konservative leder krav på et svar.
»Som minimum bør det her give anledning til, at et bevis på et hotelophold eller et lejet sommerhus kommer til at tælle som et anerkendelsesværdigt formål for at rejse ind i Danmark,« siger Søren Pape.
Uanset hvad, bør regeringen gribe telefonen og ringe til Tyskland hurtigst muligt, mener han:
»Lad os nu komme i gang.«