Partihoppernes stemmetal i vejret

I stedet for at straffe på stemmekontoen, har danskerne faktisk belønnet de fire partihoppere fra SFs nedsmeltning i 2014. Forklaringerne er mange, men kändisfaktoren nævnes af flere valgforskere.

Noget tyder på, for både Ida Auken (R), Astrid Krag (S), Jesper Petersen (S) og Mattias Tesfaye (S) har scoret en del personlige stemmer ved det netop overståede folketingsvalg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Vendekåber og rotter, der forlader en synkende skude. Sådan lød det sidste år, da en række fremtrædende SFere tjekkede ud af partiet og ind hos Socialdemokraterne og de Radikale.

Men dårlig omtale er bedre end ingen omtale, tyder noget på, for både Ida Auken (R), Astrid Krag (S), Jesper Petersen (S) og Mattias Tesfaye (S) har scoret en del personlige stemmer ved det netop overståede folketingsvalg.

»De er alle blevet kendte ved at skifte parti. Og det betyder altså noget, at der faktisk er et kendt navn, når danskerne står i stemmeboksen og kigger på partilisten med mere eller mindre ukendte politikere,« vurderer Eva Sørensen, professor ved Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universtitet.

De sure råber højest

Samme vurdering deler Rasmus Tue Pedersen, der forsker i holdningsdannelse Københavns Universitets Institut for Statskundskab.

Selvfølgelig er al opmærksomhed ikke god, men politikere, der er kendte i befolkningen, får bare mange stemmer, konstaterer han.

De fire politikere kan også takke vælgernes hukommelse for det fine valg. Forargelsen i dagene og ugerne efter skiftet har lagt sig, vurderer begge eksperter. Og så var det måske også de forargede, der råbte højest: I virkeligheden er der mange mennesker, der har syntes, at det var ok, de skiftede:

»Først og fremmest hørte vi fra alle dem, der var sure over det; dem, der har stemt på dem, fordi de var medlem af SF. Vi hørte ikke om den potentielle R-vælger, som godt kunne forestille sig at stemme på Ida Auken,« vurderer Rasmus Tue Pedersen.

» Dem hørte vi bare ikke så meget til, for der er det dem, der er sure, som råber højest,« tilføjer han.

Vi forlader alle partierne

SF er gået en del mandater tilbage siden valget i 2011. Det er et parti i krise. Og danskerne skoser ikke folk for at forlade et parti, som der allerede er en folkelig skepsis overfor.

»På den måde er den manglende loyalitet er ikke noget, de fire bliver straffet for,« siger Eva Sørensen.

Samtidig er mobiliteten i det hele taget blevet større blandt befolkningen, når det kommer til partier. Vi stemmer ikke længere på det samme parti hele livet. Det er en af grundene til, at danskerne ikke har set skævt til, at SF-profilerne brød med partiet:

»Det er okay, det gør vi andre også,« påpeger RUC-professoren.