Partiformand vil have forudsigelighed og håb: »Vi skal tænde et lys i mørket, så folk ved, hvornår alt åbner«

Når landets partiledere i dag forhandler om en genåbning, er det i høj grad de langsigtede perspektiver, der bekymrer De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen. En langsigtet genåbningsplan skal give danskerne håb, og derfor er han også positivt indstillet over for ideen om et coronapas, såfremt det kan åbne Danmark hurtigere.

Søren Pape Poulsen på vej ind til forhandlinger i Statsministeriet, da statsminister Mette Frederiksen (S) mødes med lederne for Folketingets partier for at forhandle en langsigtet genåbningsplan på plads mandag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra mandag middag og forventeligt mange timer frem sidder Folketingets partiledere i Statsministeriet, hvor de både forhandler om at genåbne dele af samfundet fra 6. april og om en langsigtet genåbningsplan.

Begge dele er vigtige, men særligt en samlet plan for den langsigtede genåbning ligger den konservative partiformand, Søren Pape Poulsen, meget på sinde.

»Alle har brug for, at vi ikke bare åbner skridt for skridt. Vi skal tænde et lys i mørket, så folk ved, hvornår hvad åbner. Det skal være sådan, at for eksempel restaurationerne ved, hvornår de kan åbne, så de kan begynde at planlægge, købe ind og tale med ansatte,« siger Søren Pape.

Så vidt muligt vil De Konservative gerne have sat en specifik dato eller et ugenummer på, hvornår de forskellige dele af samfundet kan åbne, og så må dele af planen udskydes eller fremrykkes, hvis smitten stiger uforudset, eller der for eksempel kommer færre vacciner end planlagt.

Søren Pape Poulsen, formand for De Konservative

»Jo flere nåle, vi får skudt i armene på folk, des hurtigere kan vi åbne samfundet.«


»Men det med, at man har en langsigtet plan, er næsten noget af det allervigtigste, vi kan sørge for,« siger han.

Coronapas kan blive nødvendigt

Det er særligt vaccinerne, der gør Søren Pape optimistisk om, at en langsigtet genåbningsplan vi kunne overholdes og desuden giver mening.

»Der kommer forhåbentligt en ketchupeffekt af vacciner her i april, og jo flere nåle, vi får skudt i armene på folk, des hurtigere kan vi åbne samfundet. Det skal være sådan, at hvis man kigger på den langsigtede plan, som vi forhåbentlig får i dag, kan enhver se, hvornår alting åbner,« siger han.

De Konservative er desuden positivt indstillede over for et coronapas, hvis det betyder, at genåbningen kan hjælpes yderligere på vej.

»Hvis en hurtigere genåbning betyder, at vi i de første måneder skal vise, at vi enten er vaccineret eller har en test, der maksimalt er 72 timer gammel, for at komme ind forskellige steder, så er det det, vi gør,« siger han.

Han vil dog ikke komme ind på specifikt, hvordan en plan ifølge De Konservative skal se ud.

»Den vil jeg reservere til forhandlingslokalet. Det er en balancegang på mange områder. Hvis jeg siger det nu, tager jeg alt forhandlingsposition ud af mig selv, inden jeg kommer ind i forhandlingslokalet,« siger Søren Pape Poulsen.