Partifælle til Støjberg: Dit forslag er »uanstændigt«

V-folketingskandidaten Kåre Traberg Smidt kalder integrationsministerens forslag om skærpede regler for statsborgerskab »uanstændigt«. Tiden er ikke til at indgyde frygt og fremmedhad, lyder det.

Kåre Traberg Smidt er en af de advokater, som genkender problemet med upræcise politirapporter. Unøjagtighederne kan få værste fald påvirke vægtskålen negativt, når en retsdom skal afsiges. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen vil skærpe reglerne for at få dansk statsborgerskab.

Men de nye, strammere krav må ikke ramme dem, der allerede har ansøgt om at blive danskere, lyder det fra advokat og folketingskandidat for Venstre i København Kåre Traberg Smidt (V).

»Det er statens opgave at sende et signal om tillid og troværdighed,« siger han og uddyber:

»Når man søger statsborgerskab - ligesom når man søger en ny stilling - bliver der stillet en række krav, og det arbejder folk så i en lang periode på at kunne opfylde. Derefter bliver det pludselig trukket tilbage,« siger V-politikeren med henvisning til, at integrationsminister Inger Støjberg (V) ifølge Information også vil have, at alle ikke-færdigbehandlede ansøgninger om statsborgerskab fra de seneste 14 måneder skal gå om - også selv om ansøgerne opfyldte de gældende krav, da de søgte.

Kåre Traberg Smidt forklarer, at der ikke er praksis for at indføre lovændringer med tilbagevirkende kraft på området.

»Der er tidligere blevet lavet nye regler, men der har det kun omfattet nye ansøgninger. Jeg siger ikke, at det er ulovligt, jeg siger, det er uanstændigt,« siger han og understreger, at integrationsministeren er i sin gode ret til at ændre lovgivningen med et flertal i ryggen.

»Men derfor skal man stadig have ret og pli for øje. Det er mere end nogensinde vigtigt, at vi sender rolige og troværdige signaler til befolkningen,« siger han og tilføjer:

»Det er vigtigt, at man ikke indgyder frygt og fremmedhad gennem uvidenhed. Ansøgerne er jo folk, der vil Danmark - de har arbejdet i lang tid på at blive statsborgere. Så man skal ikke opildne til en mistro i samfundet.«

Også SF og Enhedslisten kritiserer forslaget, ligesom ekspert i indfødsret Eva Ersbøll over for Information kalder forslaget »dybt problematisk og yderst bekymrende«.

Diskussionen vækker mindelser om Støjbergs plan om at genbehandle en lang række dispensationssager med folk, der havde fået Indfødsretsudvalgets dispensation til at opnå statsborgerskab trods eksempelvis en psykisk lidelse.

»Det er mindre groft at indføre regler med tilbagevirkende kraft, end det er at stoppe allerede godkendte ansøgninger. Men vi er stadig ude i en zone, hvor folk har arbejdet op imod 15 år for at blive statsborgere - for så at få at vide, at de alligevel ikke opfylder kravene. Det er ikke anstændigt, og det er ikke med til at skabe tillid over for staten,« afslutter Kåre Traberg Smidt.

Næste officielle forhandlingsmøde mellem Støjberg og partierne finder sted fredag.