Partier vil tilbyde gravide at blive testet for PFAS i blodet

Kvinder skal ikke udskyde graviditet på grund af eksponering af PFAS, lyder anbefaling. Eksperter kritiserer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man bor i et område med et for højt niveau af stoffet PFAS og samtidig har planer om at blive gravid eller er ammende, så bør man få et tilbud om at blive testet for stoffet i blodet.

Det mener både De Konservative, Venstre og SF, skriver TV 2.

Det sker, efter at en række eksperter har kritiseret Sundhedsstyrelsens hidtidige anbefalinger til denne gruppe kvinder.

Anbefalingen har hidtil lydt, at der ikke er grund til at udskyde hverken graviditet eller amning, selv om man er eksponeret for et højt niveau af PFAS.

»I de områder, hvor drikkevandet har haft voldsomt høje værdier, og man samtidig har spist grøntsager og kød, som også har høje værdier, er man jo ekstraordinært eksponeret,« siger sundhedsordfører Per Larsen (K).

»Der mener jeg helt sikkert, at man, inden man går i gang med en graviditet, eller hvis man er ammende, bør tilbydes en blodprøve,« siger han til mediet.

Når ekspertgruppen genoptager drøftelser om anbefalingerne, bør de også kigge på, om de nuværende grænseværdier for stoffet i grundvandet skal sænkes, mener Per Larsen.

Også sundhedsordfører i SF, Kirsten Normann Andersen, mener, at blodprøvetagning hos denne befolkningsgruppe kan være en løsning.

Hun mener ifølge TV 2, at Sundhedsstyrelsen bør udvise et forsigtighedsprincip, hvis der er en sundhedsrisici for gravide og ammende.

Sundhedsordfører i Venstre, Martin Geertsen, tager den et skridt længere og siger til mediet, at blodprøver til gravide og ammende i særligt udsatte områder bør være obligatoriske.

PFAS er en samlebetegnelse for en række flourholdige, miljøfarlige og svært nedbrydelige stoffer. Det meste kendte er PFOS.

Danske Regioner oplyste i maj, at op mod 14.607 steder i Danmark kan være forurenet med de sundhedsskadelige fluorstoffer.

/ritzau/