Partier vil tage opgør med lønforskelle mellem mænd og kvinder: »Sådan skal det ikke være«

Der er uforklarlige forskelle på lønnen til mænd og kvinder, og derfor vil Enhedslisten og de Radikale skabe større åbenhed om lønforhold.

Enhedslistens Pernille Skipper ønsker større åbenhed om lønforhold for at sikre, at lønninger til mænd og kvinder bliver mere ensartede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I ligestillingens navn skal mænd og kvinders lønninger være frit tilgængelige for at mindske lønforskellen mellem kønnene.

Det fastslår de Radikale og Enhedslisten over for TV 2.

Enhedslistens politiske leder, Pernille Skipper, mener, at en større åbenhed om lønforhold vil illustrere et samfundsproblem, som øget gennemsigtighed kan afhjælpe.

»Mænd og kvinder får ikke det samme i løn, og sådan skal det ikke være. Vi håber, at vi vil kunne give et redskab til de kvinder, som går og tror, at de får det samme som deres mandlige kollega, men i virkeligheden ikke gør det,« siger Pernille Skipper til TV 2.

Med et nyt forslag vil de to partier gøre det obligatorisk for virksomheder med ned til ti ansatte at opgøre lønninger i forhold til køn og informere de ansatte om den kønsopdelte lønstatistik.

I forvejen er virksomheder med flere end 35 ansatte omfattet af lignende regler.

Samtidig vil partierne have, at statistikken skal gøres offentligt tilgængelig.

Tidligere har de Radikales ligestillingsordfører, Samira Nawa, foreslået at gøre måltallene for virksomhedernes andel af kvinder i ledelsen offentlige for at få flere kvinder på ledelsesgangene og i virksomhedernes bestyrelseslokaler.

Det skal ske i form af en samlet database, så kønsfordelingen let kan aflæses og sammenlignes. Ligeledes skal det ifølge forslaget sikres, at opfyldte målsætninger erstattes af nye og mere ambitiøse mål, ligesom flere virksomheder, end tilfældet er i dag, skal omfattes af de eksisterende retningslinjer for ligestilling, forklarede Samira Nawa ved den lejlighed til Berlingske.

Det nye forslag fra Enhedslisten og de Radikale kommer i kølvandet på den debat, der opstod, da TV-vært Sofie Linde ved Zulu Comedy Galla blandt andet stod frem og fortalte, at hun ikke engang tjente det halve af Thomas Blachman i forbindelse med »X Factor«-udsendelserne.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) oplyser til TV 2, at han afventer en undersøgelse af løngabet, der kommer til efteråret.