Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Allergi er i hastig fremmarch som folkesygdom i Danmark, men der bliver kun uddannet ganske få speciallæger på området.
Det skal der laves om på, mener Dansk Folkeparti. Sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) vil have sundhedsminister Astrid Krag (SF) til at tage stilling til ubalancen.
- Det koster samfundet dyrt, at vi ikke kan tilbyde borgere, der lider af allergi, ordentlig hjælp. Ud over de menneskelige lidelser mister vi masser af arbejdsdage, når folk må melde sig syge på grund af allergi, siger DF-ordføreren, der i sidste uge sendte en forespørgsel til ministeren.
Allergispecialet på lægeuddannelsen blev nedlagt i 2002, og siden 2004 er der ifølge Politiken kun uddannet tre allergispecialister i Danmark. Men antallet af allergikere i Danmark er blevet fordoblet i løbet af de sidste 25 år, så hver femte dansker nu lider af allergi.
Ifølge Dansk Folkeparti bør man forpligte regionerne til at oprette allergicentre og efteruddanne læger, så de bliver bedre i stand til at hjælpe patienter med allergi.
- Regionerne skal sørge for, at der er faciliteter og læger til at behandle de borgere, der har brug for det. Hvis det er et spørgsmål om økonomi, bør vi overveje, om der afsættes flere penge, siger Liselott Blixt.
Hendes ordførerkolleger i regeringspartierne deler DF-ordførerens bekymring for det stigende antal allergipatienter og manglen på specialviden.
- Vi bliver nødt til at danne os et overblik over situationen, så vi kan tage problemerne i opløbet, inden det bliver et kæmpeproblem, siger Özlem Cekic (SF)
- Jeg ved ikke, om ressourcerne er tilstrækkelige, eller om tingene skal indrettes på en anden måde. Derfor vil jeg bede ministeren om at undersøge, hvordan vi løser udfordringerne, siger hun.
Sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen (S) kalder udviklingen i antallet af allergipatienter »chokerende«. Hun er især bekymret for det voksende antal børn og unge, der lider af allergi.
- Men man kan ikke sige, at hvis man bare genopliver allergispecialet, så er problemet løst. Da man nedlagde specialet i 2002, var det for at brede viden om allergi ud på flere områder. Nu er det på tide at evaluere, hvad det har betydet, siger Sophie Hæstorp Andersen, der også vil at tage sagen op med sundhedsminister Astrid Krag.
- Vi skal sikre, at der er den nødvendige viden om allergi til stede i sundhedsvæsenet. Folk skal vide, at der findes en behandling, der kan gøre deres liv lettere, siger hun.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsministeren.