Partier vil omlægge dansk Uganda-bistand

Den ugandiske befolkning skal ikke lide under, at landets magthavere har vedtaget en homofjendsk lov, lyder det fra Socialdemokraterne, SF og Venstre, der er parate til at drøfte en omlægning af Danmarks bistand til det afrikanske land.

Foto: RACHEL ADAMS

Hverken Socialdemokraterne, SF eller Venstre vil smække pengekassen i over for Uganda, der har vedtaget strenge fængselsstraffe over for homoseksuelle og kvinder, der går udfordrende klædt.

Dansk Folkepartis udviklingsordfører, Hans Kristian Skibby (DF), mener, at lovgivningen, der ifølge DR Nyheder er endeligt underskrevet af præsident Yoweri Museveni, er »så langt ude som noget kan være«.

»Så udviklingsministeren har kun ét at foretage sig, nemlig straks at stoppe alle udbetalinger og overbringe landets præsident en politisk protest om, at det her vil vi som bidragsyder ikke finde os i,« siger Hans Kristian Skibby.

Venstres udviklingsordfører, Jakob Ellemann-Jensen (V), er enig i, at den ugandiske lov er diskriminerende. Men det skal ifølge venstremanden ikke medføre, at Danmark dropper bistanden til det afrikanske land.

»Den nye lov er et kæmpe tilbageskridt, der bryder med basale menneskerettigheder. Vi skal lægge maksimalt pres på den ugandiske regering for at omstøde loven og indefryse al bistand, der går via den ugandiske regering. Samtidig skal vi opretholde støtte til civilsamfundet og kanalisere den støtte, vi hidtil har givet via regeringen, gennem civilsamfundet - særligt til de grupper, som forsvarer menneskerettigheder for alle, også for homoseksuelle,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

»Jeg synes ikke, vi skal være bange for at bruge udviklingsbistand som politisk værktøj,« siger han.

Socialdemokraternes udviklingsordfører, Mette Gjerskov (S), er også åben for at omlægge bistanden, der sidste år bestod af cirka 100 millioner kroner, der blev kanaliseret gennem den ugandiske stat, og omkring 200 millioner kroner gennem private organisationer.

»Konsekvensen kan være en ændring af den måde, vi giver vores bistand på - altså om det foregår via myndigheder eller NGO-organisationer. Amnesty siger også, at man ikke skal stoppe samarbejdet med lande, der har den slags love. Så min opfordring til Dansk Folkeparti skal være: Vend lige skråen og lad os finde den kritiske dialog frem,« siger Mette Gjerskov.

Det vil ifølge Mette Gjerskov efterlade Danmark »meget alene« i det internationale samfund, hvis Danmark skulle standse støtte til alle de lande, der har indført love mod homoseksualitet.

Hun peger på, at de fleste lande i Afrika har love mod homoseksualitet, og det samme har verdens folkerigeste demokrati, Indien.

Også SFs udviklingsordfører, Trine Pertou Mach (SF), mener, støtten til Uganda skal opretholdes, men omlægges.

»Det er en meget alvorlig situation, men jeg synes ikke, det bør få Danmark til at sige fuldt stop for udviklingsbistand til Uganda. Den konsekvens, det bør få, er at vi undlader at støtte via den ugandiske stat og kun støtter via civilsamfundet. Der foregår meget vigtigt arbejde i Uganda omkring kvinders rettigheder og fattigdomsbekæmpelse, og det skal vi fortsat støtte,« siger Trine Pertou Mach.

Homoseksualitet er forbudt i 37 afrikanske lande, men lovgivningen, der angiveligt nu er vedtaget i Uganda, går ifølge BBC skridtet videre og gør det kriminelt at fremme »homoseksuelle aktiviteter« samt at undlade at anmelde homoseksuelle personer til myndighederne.