Partier vil give politiet mere tid i partistøttesager

Partistøttesagen mod Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen er droppet, oplyser Midt- og Vestjyllands politi. Sagen er forældet. Flere partier vil nu stramme reglerne om forældelse.

Venstre-politikeren Kristian Pihl Lorentzen og hans politiske bagland i Viborg slipper for videre tiltale i en sag om partistøtte til en kvart million kroner. Sagen er forældet, oplyser Midt- og Vestjyllands Politi. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere partier på Christiansborg kræver nu, at forældelsesfristen på kun to år i sager om partistøtte bliver forlænget, når regeringen inden længe indkalder til forhandlinger om nye partistøtteregler.

Kravet falder i kølvandet på, at Midt- og Vestjyllands Politi onsdag droppede at gå videre med efterforskningen i en sag om partistøtte mod Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, og hans politiske bagland i Viborg.

I 2011 modtog Venstre-politikeren en kvart million kroner i partistøtte fra pengeindsamlingsforeningen Viborg-egnens Liberale Erhvervslaug, som han selv har været med til at stifte.

Navnet på donoren skal herefter indberettes til myndighederne, så vælgerne kan få et indblik i sagen, men det skete aldrig.

Kristian Pihl Lorentzen har erkendt forholdene, og at han selv har et medansvar i sagen, som han fastholder skyldes en fejl.

Reglerne er overtrådt

Men forældelsesfristen er overskredet, og derfor gør politiet ikke mere ved sagen.

»Der er ingen tvivl om, at reglen er overtrådt, men det er bare så længe siden, at der ingen grund er til at vurdere, om der også er handlet uagtsomt. Det er også en betingelse for, at man kan straffes,« siger specialanklager Annette Nørby fra anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi, som nu dropper videre efterforskning i sagen.

Hun gør derudover opmærksom på, at det er partiorganisationen, ikke politikeren selv eller andre i partiet, der i givet fald skulle straffes for at overtræde partistøtteloven. Det er kun i særlige tilfælde, at man kan gøre et personligt ansvar gældende.

Straframmen i partistøttesager går op til bøde eller fængsel i indtil fire måneder.

Enhedslisten bakkes op

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, har før foreslået at forlænge forældelsesfristen, så politiet har bedre tid til at undersøge og rejse tiltale i sagerne.

Flere partier bakker nu op om forslaget.

»De sager om partistøtte, som har været fremme de seneste måneder, viser, at to år ikke er lang tid, fordi man hurtigt må opgive at føre sagerne. Der er typisk fire år mellem folketingsvalgene, så det er oplagt, at omgåelse også kan behandles ved domstolene, selv om der er gået tre eller fire år,« lyder det fra Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup.

Regeringen har nedsat et ekspertudvalg, som snart kommer med en række konkrete anbefalinger til, hvordan partierne på Christiansborg kan skabe mere åbenhed om pengestrømmene i dansk politik.

Socialdemokraternes partisek­retær, Lars Midtiby, vil afvente det udvalg, før han udtaler sig om enkelte forslag, men de Radikale åbner op for at se på Enhedslistens forslag om længere forældelsesfrister.

»Det, synes jeg bestemt, vi skal kigge på. Det er vigtigt, at vi overholder de love, vi selv laver, og særligt de love, som vi laver om os selv og vores egen virksomhed,« siger næstformand i den radikale gruppe, Andreas Steenberg.

SFs fungerende gruppeformand, Holger K. Nielsen, og Liberal Alliance melder sig også klar til at gå videre med forslaget.

»Vi vil gerne have mere åbenhed, og det her lyder da oplagt som en af de ting, der burde ændres,« siger politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll.

Lorentzen: »Der er strammet op«

Kristian Pihl Lorentzen forklarer, at han er yderst tilfreds med, at sagen stopper her.

»Det er træls at være anmeldt til politiet, så jeg er tilfreds med, at sagen er efterforsket grundigt, og at den nu er afsluttet.«

Han understreger, at der var tale om en fejl begået af hans partiorganisation, som ikke vil gentage sig.

»Jeg tror, vi alle har lært af denne sag. I Venstre har det givet anledning til, at man har udgivet meget klare regler for, hvem der skal indberette hvad til hvilke terminer. Der er blevet strammet utroligt meget op i Venstre, så denne type sager kommer du slet ikke til at se flere af,« siger han.