Partier undrer sig over dansk slagtilbud til EU-agentur

DF og oppositionen erindrer ikke at være blevet oplyst om huslejeudgifter i 20 år til EU's lægemiddelagentur.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson.
Læs mere
Fold sammen

København. Det vækker bred politisk forundring, at den danske regering officielt har tilbudt EU at betale 20 års udgifter til husleje, ejendomsskatter, el, vand og varme for at få Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) til København.

Folketinget er nemlig ikke blevet informeret om de nærmere detaljer. Det skriver Politiken.

I Finansudvalget fik regeringen før sommerferien bred opbakning til at bruge 49 millioner kroner på at reservere erhvervskomplekset Copenhagen Towers i Ørestad frem til årsskiftet.

Flere finansordførere nævner, at der i det fortrolige aktstykke ikke står ét ord om, at Danmark vil stå for huslejen frem til 2039, hvis København skal huse EMA.

Det endelige tilbud blev ifølge Politikens oplysninger først defineret af regeringen efter orienteringen af partierne.

Det er fortroligt, hvad huslejeomkostningerne er i Copenhagen Towers.

Men ifølge kilder i ejendomsbranchen vil et 20-årigt lejemål efter de gældende kvadratmeterpriser blive mindst en milliard.

Finansordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF) forstår ikke, at Folketinget ikke er orienteret om de 20 års huslejeudgifter.

- Der er kommet nye oplysninger frem, som gør, at vi på ingen måde føler os dækket ind omkring ansøgningen. Det er ikke en måde at behandle Folketinget på, når man forventer fortrolighed den anden vej, siger hun.

- Det rejser en række spørgsmål fra os, som egentlig mener, at det er en god idé at søge om EMA-værtskabet. Det synes vi stadigvæk, men processen har været dybt kritisabel.

Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, deltog i mødet, der godkendte aktstykket om de 49 millioner kroner. Han kan ikke erindre at have fået information om huslejebetaling i 20 år.

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) eller sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der er på ferie.

/ritzau/