Partier: Staten skal ikke betale elevløn til flygtninge

Skal flygtninge fremover hjælpes ind på arbejdsmarkedet med et forløb på en lærlingeløn, bør det ske helt uden støtte fra det offentlige, mener flere partier.

Rashid Rshou – syrisk flygtning – har fået fast arbejde som tømrer i firmaet Logik & Co. Her lægger han med sine kollegaer ny terrasse på Rådmandsgades Skole på Nørrebro. Nu drøfter politikerne et forslag om statsstøttet elevløn, så flere flygtninge kan komme i job. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bør ikke koste staten en krone, at flygtninge sluses ind på arbejdsmarkedet på en lærlingeløn.

Sådan lyder udmeldingen nu fra flere partier, der ikke mener, at det offentlige skal give tilskud til lønnen, hvis virksomheder ansætter flygtninge i tidsbegrænsede lærlingeforløb med det formål, at de med tiden skal komme i job på almindelige vilkår.

I dag er flygtninges vej ind på arbejdsmarkedet typisk gennem løntilskud eller virksomhedspraktik, hvor lønnen er helt eller delvist betalt af staten.

I forbindelse med de igangværende trepartsforhandlinger er ideen om en elevløn blevet smidt på bordet som et alternativ, og hvis den ordning skal erstatte de nuværende, bør statstilskuddet helt sløjfes, mener både Liberal Alliance og de Konservative, mens de Radikale er åbne over for en løsning med så lidt statsindblanding som muligt.

»En lærlingeløn til flygtninge er en god idé, men det er vigtigt, at det så vidt muligt foregår uden offentlig støtte. Allerhelst helt uden. Vi har en lang række ordninger med statsstøtte i forvejen, og man må bare konstatere, at de ikke har været nogen succes,« siger arbejdsmarkedsordfører Joachim B. Olsen (LA).

Få flygtninge får job

Kun tre ud af ti flygtninge er i dag i job efter tre år i Danmark, og de eksisterende ordninger er ofte ikke en effektiv vej til et varigt job.

Tal fra jobindsats.dk, som LG Insight har trukket ud for Berlingske, viser således, at mindre end hver tiende – 7,8 procent – af de flygtninge, der i 2014 var i virksomheds-praktik, var i arbejde, tre måneder efter forløbet var afsluttet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har betonet, at der er brug for at tænke det eksisterende system helt om, og derfor indledte han i sidste uge første etape af trepartsforhandlingerne med integrationen som hovedtema.

Flere har peget på, at de høje danske mindstelønninger spænder ben for flygtninges vej ind på arbejdsmarkedet, da de ofte har meget få forudsætninger for at træde ind i et job til en løn på det niveau. Det fik fag- forbundet FOA til at foreslå lærlingeforløb med elevløn i Politiken i forrige uge.

Økonom og tidligere socialdemokratisk minister Carsten Koch pegede i mandagens Berlingske på, at virksomheder ofte tager unge under uddannelse ind som lærlinge og selv betaler for deres løn. Derfor bør der ikke gives statstilskud til lærlingeforløb for flygtninge, da det offentlige i forvejen betaler en stor del af regningen for flygtningekrisen, mener Carsten Koch, der blandt andet har stået for at udrede den danske beskæftigelsesindsats.

Lærlingelønnen skal samtidig være så tilpas lav, at virksomhederne har et incitament til at ansætte flygtninge med få kompetencer, understreger han.

Samme opfattelse har de Konservative, der er positive over for at lade virksomhederne betale for flygtningenes lærlingeløn.

»Det er udmærket med en model med en lidt lavere løn, der sikrer, at de på sigt bliver lønnen værd. Men vi vil ikke være med til, at skatteyderne betaler løntilskud til flygtninge og indvandrere,« siger arbejdsmarkeds- ordfører Rasmus Jarlov.

Oplæring er på bordet

De Radikale har tidligere foreslået at indføre en decideret indslusningsløn for flygtninge, og beskæftigelsesordfører Sofie Carsten Nielsen er da også positivt indstillet over for ideen om en lærlingeløn, hvor staten ikke giver tilskud.

»Jeg er lidt ligeglad med, hvad vi kalder ordningerne – en lærlingeordning ville være fin. Jo mindre bureaukratisk desto bedre, for det er også det, vi hører fra virksomhederne. Og det kan sagtens være en ordning, som det offentlige er blandet så lidt ind i som muligt,« siger hun.

Regeringen har i sit oplæg til treparts- forhandlingerne erklæret sig parat til at drøfte »ansættelser med tidsbegrænset oplæring«, og Løkke har kaldt ideen om en lærlingeløn »interessant«.

Hvis det skal lade sig gøre ved forhandlingsbordet, er det afgørende, at særligt fagbevægelsen får noget til gengæld senere i forløbet, vurderer postdoc ved Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet Laust Høgedahl.

»Der skal findes en balance mellem, at man laver et generelt løft for hele praktik-området, samtidig med, at man laver en særlig ordning for flygtninge. Ellers har det ingen gang på jord,« siger han.

DF: Danskere skubbes bag i køen

Dansk Folkeparti ser helst, at flygtninge slet ikke integreres på det danske arbejdsmarked, »for hver gang det sker, skubbes en ledig dansker om bag i køen«, understreger beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted.

»Derfor bør der slet ikke indføres særregler for flygtninge. Vi har allerede lærlingeforløb uden statstilskud, og de pladser må flygtningene konkurrere om på lige vilkår med danskerne,« siger han.

Socialdemokraterne bakker til gengæld op om at indføre en form for elevløn, men arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen mener, at det må være op til arbejds- markedets parter og regeringen at skrue den sammen og beslutte, om der skal være stats-tilskud eller ej.

»Og hvis regeringen så kommer ud fra forhandlingerne med noget, der ser spændende ud, vil vi være meget, meget lyttende,« siger han.

Afventer trepartsforhandlingerne

Trepartsforhandlingerne fortsætter i næste uge, og mens de står på, vil hverken regeringen, LO eller Dansk Arbejdsgiver- forening (DA) forholde sig til konkrete forslag.

Venstres arbejdsmarkedsordfører, Hans Andersen, vil heller ikke kommentere partiernes udmelding om, at staten ikke bør give tilskud til en lærlingeløn til flygtninge.

»Men det glæder mig, at flere partier på Christiansborg nu også begynder at forholde sig til den kæmpemæssige udfordring, det er at få flygtninge bibragt de kvalifikationer, der skal til for, at de kan komme i job,« siger han.