Partier står foran mareridtsagtige dagpenge-forhandlinger

Politikerne må se langt efter en fælles køreplan, når Dagpengekommissionen om to uger fremlægger sine længe ventede konklusioner. Dermed er der lagt op til svære forhandlinger.

»Vi er klar til at drøfte alt. Vi kommer aldrig med armene over kors, så når der skal drøftes finansiering, drøfter vi det,« siger Leif Lahn Jensen, arbejdsmarkedsordfører hos Socialdemokraterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Dagpengekommissionen fremlægger om to uger sine længe ventede konklusioner, men politikerne må se langt efter en fælles køreplan, skriver Politiken.

Medlemmerne er nået til enighed om at anbefale en mindre dagpengeydelse for nyuddannede og lettere genoptjening, men er uenige om, hvor de sidste penge skal findes.

Kommissionsformand Nina Smith har ikke kunnet overbevise LO og FTF om, at ledige skal kunne underlægges op til otte karensdage om året, hvor man ikke modtager dagpenge. Det kan koste en ledig op mod 6.000 kroner om året.

Fagbevægelsens repræsentanter har på grund af uenighederne lavet en mindretalsanbefaling på maksimalt tre karensdage, hvilket giver en regning på 600 millioner kroner for et nyt dagpengesystem til politikerne på Christiansborg.

En uenig kommission presser partierne i Folketinget ud i en besværlig forhandlingssituation, der risikerer at forlænge processen og i værste fald kan blokere for en bred aftale, skriver avisen.

Fagbevægelsens krav sætter Socialdemokraterne under pres, da partiledelsen tidligere har afvist at lægge stemmer til et dyrere dagpengesystem.

Tidligere gruppeformand og nuværende arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn (S) vil ikke afvise muligheden for at tilføre systemet ekstra penge.

»Vi er klar til at drøfte alt. Vi kommer aldrig med armene over kors, så når der skal drøftes finansiering, drøfter vi det,« siger han til Politiken.