Partier slutter sig til fælles kritik af Pia Kjærsgaard: Hun er ikke formandsposten værdig

Pia Kjærsgaard skal undskylde, at hun kaldte Europa-Parlamentet for »rotterede« på direkte TV, lyder det nu fra flere partier.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere partier slutter sig nu til et fælles krav mod Folketingets formand Pia Kjærsgaard om, at hun skal undskylde sin kommentar, hvor hun kaldte Europa-Parlamentet for en rotterede.

Torsdag i sidste uge kaldte Pia Kjærsgaard Europa-Parlamentet for en »rotterede« i ’Debatten’ på DR 2, hvor Dansk Folkepartis mulige misbrug af EU-midler blev diskuteret.

Pia Kjærsgaards kommentar har siden rejst en bølge af kritik fra bl.a tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, og i går krævede Folketingets øverste ledelse, Præsidiet, at Pia Kjærsgaard redegør for sin udtalelse på næstkommende møde.

Samtidig sendte Alternativet i går en mail rundt til alle Folketingets gruppeformænd og opfordrede til en fælles kritik af Folketingets formand med et krav om, at Pia Kjærsgaard undskylder sin rotteredekommentar og trækker den tilbage.

Og det erklærer de Radikale sig nu helt enige i.

»Det er en helt og aldeles uacceptabel kommentar, og Pia Kjærsgaard devaluerer alle parlamentarikere og også os selv på den her måde. Jeg synes, det er passende, at hun skal beklage,« siger gruppeformand for den radikale, Sofie Carsten Nielsen.

Hun vil nu afvente, hvad præsidiet når frem til, og hvis ikke det fører til en undskyldning fra Pia Kjærsgaard, vil de Radikale gå sammen med Alternativet og kræve en undskyldning fra hende.

SFs gruppeformand, Jacob Mark, har allerede meddelt de andre gruppeformænd, at de bakker helt op om Alternativets forslag.

»Det er helt vildt, at man tillader sig det her som formand for Folketinget. Det er pinligt. Når man er Folketingets formand, bestrider man en ganske særlig post, som for mig at se er den fornemmeste post i Danmark,« lyder det fra Jacob Mark, der mener, at Pia Kjærsgaard går mod sin egen kamp for en bedre tone blandt politikerne, som hun jævnligt har kæmpet fra som Folketingets formandsstol.

»Pia Kjærsgaard har så travlt med at tale politikerleden op og sige, at det skyldes en eller anden elite, men politikerlede skabes jo, når politikere går og taler andre demokratiske institutioner som EU ned i et sort hul. Og hun tale ned til sine kolleger fra hele Europa, når hun siger, at en demokratisk institution som Europa-Parlamentet er en rotterede.«

Hun siger jo, at rotterede betyder en faldefærdig, saneringsmoden bygning, og det var på den måde, hun udtrykte sig?

»Det er altid let som politiker at henvise til en ordbog bagefter. Og hun skal heller ikke dømme for hele Danmarks befolkning, at en demokratisk institution som EU er faldefærdig. Hun lader sine politiske holdninger overskygge sit embede som formand, og det synes jeg ikke er formandsposten værdig,« siger Jacob Mark.

»Jeg er pinligt berørt over, at Folketingets formand kan finde på at udtale sig på den måde«

Alternativets gruppeformand, Josephine Fock, fortæller, at Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, i en mail har svaret, at han afventer præsidiets drøftelser, mens Dansk Folkeparti ikke vil være med i en kritik af Pia Kjærsgaard.

»Jeg er spændt på, hvordan præsidiet har tænkt sig at håndtere det. Det er rigtigt positivt set fra vores synspunkt, at de også tager det op, og nu vil jeg se på, hvad de kommer frem til i forhold til, hvordan vi går videre med vores mail til de øvrige partier,« siger Josephine Fock.

Hvis de ikke gør noget, så går du videre med de andre gruppeformænd?

»Ja.«

Og hvis der ikke er flertal blandt dem?                                      

»Jamen, så er det jo ikke et flertal for det. Så må vi gå videre med det, os der er enige, og så må vi drøfte, hvad vi gør.«

Hvorfor er det her faldet dig for brystet?

»Pia Kjærsgaard omtaler som Folketingets formand - og det understreger hun selv i programmet, at hun er - vores EU-fællesskab som en rotterede, og det, synes jeg, er helt, helt ude... det er simpelthen ikke i orden. Jeg er pinligt berørt over, at Folketingets formand kan finde på at udtale sig på den måde over for et fællesskab, som vi selv er medlem af. Og man skal huske på, at hun er vores alle sammens tillidsrepræsentant. Hun skal varetage alle partiers interesser, og derfor mener jeg, at hun er gået langt over stregen.«

Har du læst hendes forklaring på, hvordan hun tolker ordet?

»Ja, det har jeg. Og det er muligt, hun tolker det på den måde, men det er ikke sådan, det kommer ud. Derfor holder jeg fast i min kritik.«

Men hun læner sig op ad den måde, det står i ordbogen?

»Det er fuldstændigt rigtigt, men hun skal vitterligt gå på dydens smalle sti, når hun er Folketingets formand, og derfor skal man være meget nøje med, hvilke ord man bruger. Hun skal favne alle partier,« siger Josephine Fock.

De Konservative oplyser i en skriftlig kommentar, at partiet afventer Præsidiets behandling af sagen.

Pia Kjærsgaard afviser at undskylde

Pia Kjærsgaard gjorde i går klart, at rotterede i Den Dansk Ordbog betyder »faldefærdig, saneringsmoden bolig«, og at det var det, hun havde i tankerne med sit ordvalg. Derfor har hun heller ikke tænkt sig at undskylde sin kommentar, understregede hun.

»Nej, det vil jeg altså ikke, for det var ikke tænkt på den måde. Det er forkert opfattet, og hvordan folk opfatter det, kan jeg ikke rigtig gøre noget ved. Hvis man ved, hvad ordet betyder, skal man lade være med at se rotter alle vegne,« siger Pia Kjærsgaard, der i forhold til Alternativets forsøg på at samle Folketingets partier om en fælles kritik mener, at »man i øjeblikket leder med lys og lygte efter et eller andet, man kan kritisere Dansk Folkeparti for«.

»Der skal ikke meget til, og jeg vil bare advare imod, at man begynder at tale om tonen i stedet for substansen,« sagde Pia Kjærsgaard i går.

Det har ikke været muligt at få et svar fra Venstre, Liberal Alliance og Enhedslisten.