Partier savner hjælp til børn med angst og depression

Flere psykisk syge unge bliver genindlagt. Mere hjælp uden for psykiatrien kan ændre tendensen, mener S og DF.

København. Igen og igen sendes børn og unge tilbage til psykiatriske afdelinger, som de for nylig er blevet udskrevet fra.

Antallet af genindlæggelser i psykiatrien stiger således. Stigningen er mest markant blandt de yngste, viser en ny rapport fra Danske Regioner.

Tendensen er et udtryk for, at kommunerne og regionerne ikke arbejder godt nok sammen om at hjælpe de unge, psykiatriske patienter.

Det mener både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Førstnævntes psykiatriordfører, Liselott Blixt, efterlyser tilbud i landets kommuner, som er målrettet børn og unge med psykiske lidelser.

- Der mangler nogle til at tage over og hjælpe de unge videre, når de har sluppet psykiatrien i regionerne, siger hun.

Desuden er der brug for en plan, der sikrer bedre forebyggelse af psykisk sygdom hos de unge. Det skal også sikres, at de får den rette behandling og ikke bliver udskrevet, inden de er klar til det, lyder det.

Genindlæggelser i psykiatrien er på dagsordenen ved et samråd torsdag i Folketinget. Her er sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) indkaldt af Socialdemokratiets psykiatriordfører, Yildiz Akdogan.

Yildiz Akdogan mener, at især forebyggelse er et middel mod genindlæggelser.

- Vi har set en stigning i forhold til selvskade, angst og stress blandt børn og unge. Derfor er det meget vigtigt, at vi har forebyggende indsatser, så børnene ikke havner i psykiatrien og bliver indlagt igen og igen.

- Der skal være et meget bedre samarbejde mellem kommunerne og regionerne - især i forhold til den forebyggende indsat, siger hun.

/ritzau/