Partier på tværs af Folketinget kræver åbenhed om coronatal: »Det er både utilfredsstillende og uforståeligt«

Både forskere og politikere langer ud efter sundhedsmyndighederne for et hemmelighedskræmmeri, der ifølge flere kan være en kæp i hjulet på den danske coronaindsats.

Efter kritik fra forskere istemmer partier fra begge sider af Folketingssalen nu med et krav om, at regeringen og sundhedsmyndighederne lægger alle tal bag coronasmittens udvikling i Danmark frem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er tilsyneladende lettere at få corona-data ud af de ukrainske sundhedsmyndigheder end de danske. I hvert fald hvis man skal tro overlæge og professor i infektionsmedicin Jens Lundgren.

Han langer sammen med overlæge og professor i infektionssygdomme Lars Østergaard i tirsdagens Berlingske ud efter sundhedsmyndighederne for at tilbageholde afgørende data om coronaepidemien for offentligheden og landets videnskabelige miljø – blandt andet hvad angår opgørelsesmetoden for smittetrykket i Danmark og forudsætningerne bag de daglige indlæggelsestal.

Kritikken får nu flere partier i Folketinget til at kræve, at sundhedsmyndighederne lægger data bag coronavirussens spredning i Danmark frem.

»Vi snydes for den bedst tilgængelige rådgivning, når nogle af landets førende eksperter ikke har mulighed for at give deres besyv med. Det svækker hele tilliden til resultatet og den genåbningsproces, vi er i gang med,« siger Morten Østergaard, der er politisk leder for Radikale Venstre.

»Det er basalt i videnskab, at man for at fæste lid til resultater stiller oplysninger til rådighed, der gør, at andre kan kigge en efter i kortene. Videnskabelige resultater, der ikke kan genskabes af andre forskere med adgang til samme data, ikke er rigtige resultater,« tilføjer den radikale leder.

Vil det ikke bare skabe mere forvirring i befolkningen, hvis flere forskellige forskere kommer med flere forskellige meldinger?

»Der er ikke er nogen sandhed, som befolkningen ikke kan tåle at høre. Vi har brug for at få de bedste hoveder i landet til at tænke højt, og så må politikerne træffe de politiske beslutninger, mens vi er åbne om de usikkerheder, der er omkring den rådgivning, vi har fået,« siger Morten Østergaard og kalder det »min klare forventning, at statsministeren besinder sig på, at vi ikke vil acceptere, at væsentlige oplysninger holdes væk fra offentligheden og eksperter«:

»Det gælder ikke kun sundhedsmyndighederne, men også den almindelige tendens til at regeringen holder kortene tæt på kroppen.«

Peder Hvelplund, sundhedsordfører i Enhedslisten

»Vi oplever jo allerede nu, at der er rigtig mange, der har deres helt egne holdninger og meninger til, hvor hurtigt vi kan genåbne. Og den debat bliver også bedre kvalificeret af, at de her rådata bliver lagt frem.«


Vil have stor betydning

SFs formand, Pia Olsen Dyhr, erklærer tilsvarende i en skriftlig kommentar til Berlingske, at »selvfølgelig skal forskere og alle andre have adgang til tal og beregninger bag regeringens strategi og plan til at få Danmark sikkert gennem Corona-krisen«.

»De og alle andre skal kunne kigge med og vurdere de forslag, som bliver lagt frem af regeringen. Så jeg vil råde regeringen til hurtigst muligt at lægge det frem,« tilføjer hun.

Peder Hvelplund er sundhedsordfører for det tredje af regeringens støttepartier, Enhedslisten, og ifølge ham er det »både utilfredsstillende og uforståeligt, hvorfor de rådata ikke bliver gjort tilgængelige«.

»Det er klart, at det ville have stor betydning for vores viden om, hvordan smitteudviklingen i Danmark er, at også uafhængige forskere kan få adgang til de data,« siger han.

Kan du ikke frygte, at der kommer for mange kokke ind over, hvis SSI delte alt med overlæger og forskere? At der var en risiko for, at der er mange, der pludselig ville blande sig i opgørelsesmetoder og lignende?

»Men vi oplever jo allerede nu, at der er rigtig mange, der har deres helt egne holdninger og meninger til, hvor hurtigt vi kan genåbne. Og den debat bliver også bedre kvalificeret af, at de her rådata bliver lagt frem,« siger Peder Hvelplund:

»Når SSI har data at lave beregninger ud af, synes jeg, de skal fremlægge dem. Det er jo også en måde at sikre, at de bevarer deres høje troværdighed og integritet på. Ellers er det jo rigtigt, at vi risikerer, som forskerne også skriver, at der kommer til at opstå konspirationsteorier og misforståelser.«

En anden fjende end i krig

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har allerede tirsdag over for Berlingske kaldt det »meget alvorligt, at forskere på det her niveau ikke kan få ordentlig adgang til de informationer, de har brug for, når netop de har særlige evner til at analysere dem«.

Og Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er ligeledes kritisk. Han mener, at sagen udstiller en lukkethed, »som man kan undre sig over«.

»Coronaen er jo ikke en fjende, der muterer og angriber på en anden måde, fordi vi taler åbent om den. Vi kan jo godt tillade os at dele alle oplysninger og dermed have en chance for at kvalificere de beslutninger, der bliver truffet, ved at flere kloge hoveder kan kigge med og komme med deres besyv,« siger DF-formanden.

I et skriftligt svar til Berlingske er Sundhedsministeriet dog kommet forskerne i møde. Blandt andet ved at der i øjeblikket »arbejdes på en løsning, så alle data, der i dag kun kan aflæses på tabeller i rapporten, vil kunne hentes ned i talform«. Ministeriet tøver dog med at efterkomme ønsket om mere detaljerede indlæggelsestal på lokalt og kommunalt niveau.

Kristian Thulesen Dahl, lyder det ikke, som om de gør en indsats for at skabe mere åbenhed, også for uafhængige forskere?

»Det kan godt være, men det føles, som om det kun kommer som følge af pres. Det virker, som om de, når der bliver sat spørgsmålstegn ved den måde, det foregår på, siger, at okay, så skal de nok gøre noget i fremtiden. I stedet for bare at gøre det.«