Partier: Minister alene bør ikke kunne tage IS-krigeres pas

Et flertal i Folketinget bør afgøre, om nogen skal have frataget dansk statsborgerskab, mener flere partier.

Et lovforslag hastebehandles i Folketinget den kommende uge. Hvis det vedtages, får udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) mulighed for at afgøre, om nogle skal have frataget dansk statsborgerskab. Det bør i stedet være op til et flertal i Folketinget, mener både Dansk Folkeparti, SF og De Radikale. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række partier i Folketinget mener, at udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) står til at få for stor magt, hvis et bestemt lovforslag vedtages.

I det lægges der op til, at det bliver op til ministeren alene at afgøre, om personer med dobbelt statsborgerskab skal have frataget det danske pas, hvis personen har gjort noget til stor skade for Danmarks interesser.

Det kan være i sager, hvor personer eksempelvis har kæmpet for gruppen Islamisk Stat (IS). Lovforslaget hastebehandles i Folketinget den kommende uge.

Det skriver Politiken mandag.

Der bør være flere end blot ministeren inde over en beslutning om at fratage det danske statsborgerskab, mener retsordfører Peter Skaarup (DF).

»Det skal være Indfødsretsudvalget, der fratager statsborgerskabet fra personer, som eksempelvis har kæmpet for Islamisk Stat.«

»Det er jo også Indfødsretsudvalget, der tildeler statsborgerskab, og derfor er det logisk, at det ikke alene ligger hos en minister,« siger han til Politiken.

Også SFs gruppeformand, Jacob Mark, mener, at der er tale om en meget indgribende beslutning, og at der derfor skal et flertal i Folketinget til.

De Radikale er skeptiske over for, hvis beslutninger om at fratage nogen deres statsborgerskab bliver truffet uden om domstolene.

Alligevel kalder partiets indfødsretsordfører, Andreas Steenberg, DFs forslag for fornuftigt.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye afviser kritikken fra sine politiske kolleger.

Han minder om, at hvis loven vedtages, og personer får frataget deres danske statsborgerskab af ministeren, kan den beslutning efterfølgende blive bragt for en domstol.

Det skal dog ske senest efter fire uger.

/ritzau/