Partier kræver øget sikkerhed på ambassader

Danmark skal bevare repræsentationen i de muslimske lande, men på linje med Israel og USA sende egne folk ud for at forsvare ambassaderne, mener Dansk Folkeparti. Også Socialdemokraterne og de Konservative vil have sikkerheden opgraderet. BILLEDSERIE: Selvmordsbombe ved den danske ambassade

Foto: Aamir Qureshi / AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både i oppositionen og i den borgerlige blok vil man have udenrigsministeren til at sikre, at der fremover passes bedre på de danske ambassadefolk.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, kalder Danmark et »hadeobjekt« i den islamiske verden efter morgenens bombeangreb på den danske ambassade i Pakistan og kræver nu handling fra den danske regering.

- Vi vil have, at regeringen øjeblikkeligt skal sørge for særlig skærpet sikkerhed omkring vores andre ambassader i de områder, hvor der kan tænkes at ske det samme. Vi må tage de samme forholdsregler som Israel og USA med særlig sikkerhed, f.eks. at sikkerhedsfolk også bliver sendt af sted fra Danmark, siger Søren Espersen.

Også de Konservative vil have sikkerheden opgraderet.

- Alting er kaos i øjeblikket, men i løbet af dagen får vi formentlig et overblik over, hvad der er sket og hvem der står bag det her, og derefter er vi nødt til at tage nogle forholdsregler. Udenrigsministeren har allerede sørget for, at alle ambassader i den del af verden viser øget opmærksomhed, og det her kan godt kræve nogle yderligere skærpede sikkerhedsforanstaltninger. Vi er nødt til at lære, hvordan vi kan minimere risikoen og undgå, at det sker igen i fremtiden, siger undenrigsordfører Tom Behnke (K).

Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, »har tillid til, at Udenrigsministeriet vil foretage det fornødne for at styrke sikkerheden for de øvrige danske ambassader.«

Samtidig kræver hun, at de pakistanske myndigheder reagerer på angrebet.

- Vi forventer, at den pakistanske regering gør alt, hvad der står i dens magt for at arrestere og dømme de skyldige. Terroristerne må ikke slippe afsted med deres feje gerning, siger hun.

Alle er dog enige om, at det ikke kan komme på tale at lukke de danske ambassader.

- Vi skal på ingen måde underkaste os det vanvid, der foregår. Vi skal sørge for at være til stede i de lande, men sikre os, at der ikke sker nye angreb fremover, siger Søren Espersen, og Tom Behnke kalder det »helt afgørende«, at man bevarer kontakten til ikke mindst de lokale befolkninger.

- Det er meget, meget vigtigt, at vi bliver ved med at have vores netværk i den del af verden og ikke lader os knække af det her angreb på demokratiet og ytringsfriheden, siger han.