Partier kræver eksperthøring om cyberlov

SF, Enhedslisten, Liberal Alliance og Venstre vil have en eksperthøring om Forsvarets Efterretningstjenestes adgang til at overvåge danskere med den nye cyberlov.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række eksperter har i den seneste tid advaret om, at borgernes retssikkerhed kan være i fare, fordi statens civile overvågning er blevet lagt ind under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Liberal Alliance, Venstre, SF og Enhedslisten går nu sammen om at foreslå en eksperthøring om sagen i Folketingets Retsudvalg. Det skriver Politiken.

»Der er et misforhold mellem det, vi kan se, at forstandige folk siger om forslaget, og hvad vi får at vide fra Forsvarsministeriet,« siger retsordfører for Liberal Alliance Simon Emil Ammitzbøll (LA) til avisen.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) vil med et nyt lovforslag for den nationale IT-sikkerhedsmyndighed Center for Cybersikkerhed, der hører under FE, regulere, hvor meget efterretningstjenesten må få fingrene ned i de oplysninger, som opsamles, når blandt andet ministeriernes internet overvåges.

Lovforslaget er i høringssvar blevet massivt kritiseret for ikke at sikre borgernes retssikkerhed.

»Vi kan se, hvordan regeringen negligerer den for os at se berettigede frygt, som eksperter giver udtryk for. Derfor vil vi gerne lytte til synspunkter udefra i stedet for at lade os nøje med ministerielle beroligelser,« siger Simon Emil Ammitzbøll.

Formand for Folketingets Retsudvalg Karina Lorentzen (SF) oplyser, at der desuden vil komme en parallelbehandling af lovforslaget i Retsudvalget.

»Man skal altid være ekstra opmærksom, når efterretningstjenesterne er inde over. Nu har vi godt nok fået love for både PET (Politiets Efterretningstjeneste, red.) og FE, men der bliver udvekslet oplysninger med andre landes tjenester, så vi skal være meget opmærksomme på, hvordan vi skruer tingene sammen,« siger hun til avisen.

Forsvarsministeriet oplyser i et skriftligt svar til Politiken, at lovforslaget forventes fremsat inden for denne folketingssamling.