Partier klar til at vælte Bødskov efter afgørende samråd

Justitsministeren skal tirsdag i den varme stol for blandt andet at redegøre for rodet i PET og ministeriets rolle i forbindelse med Retsudvalgets tur til Christiania. Og der kræves klare svar fra en presset minister, hvis skæbne reelt er i hænderne på Enhedslisten.

Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Justitsminister Morten Bødskov (S) er under pres fra flere sider, når han tirsdag klokken 10 møder op i lokale 133 på Christiansborgs 1. sal.

En række kritiske medlemmer af retsudvalget sidder klar til at bombardere ministeren med spørgsmål om den sag, der indtil videre er kulmineret med, at chefen for Politiet Efterretningstjeneste (PET), Jakob Scharf, har valgt at sige op.

»Hvis ministeren ikke kommer med klare svar, så hænger han i en tynd tråd, og så vil det være fuldstændig op til Enhedslisten, om han kan blive siddende eller ej,« siger retsordfører fra Dansk Folkeparti, Peter Skaarup (DF), der allerede tidligere har opfordret ministeren til at trække sig.

Hos netop Enhedslisten siger retsordfører Pernille Skipper (Ø), at Bødskov på samrådet »skal levere et ordentlig svar på samtlige spørgsmål«.

Kommer svarene ikke, kan tilliden til ministeren fordufte.

»Ministeren må overbevise Folketingets partier om, at man som folketing stadig kan have tillid til, at han stadig kan bestride sin post som justitsminister. Det betyder også, at der er mulighed for, at det kan gå anderledes,« siger hun.

Sagen drejer sig først og fremmest om Folketingets Retsudvalgs tur til Christiania i 2012, og om hvorvidt PET efter et kig i Pia Kjærsgaards (DF) kalender aflyste turen i februar for at undgå en dyr beskyttelsesopgave af den daværende partiformand. Det har både PET og justitsministeren afvist, men altså ikke overbevisende nok.

Også den økonomiske del giver anledning til spørgsmål, mener Peter Skaarup.

»Er hele humlen i den her sag, at politiet ikke har tilstrækkelige ressourcer på det pågældende tidspunkt til at stoppe hash-handlen og kriminaliteten på Christiania?« spørger Peter Skaarup.

Pernille Skipper har også bedt Morten Bødskov om at redegøre for den seneste tids samarbejdsproblemer og økonomiske uregelmæssigheder i PET, og:

»Vil ministeren ligeledes redegøre for, hvordan problemerne løses og hvad ministerens holdning til sagen er?,« spørger Pernille Skipper.

Men Peter Skaarup vil formentlig grave dybest i spørgsmålet om, hvorvidt, der rent faktisk var en sikkerhedsrisiko ved at besøge Christiania for Pia Kjærsgaard, som PET skulle have oplyst til justitsministeren, der gav den oplysning videre til den daværende formand for Retsudvalget, Anne Baastrup (SF).

»Det er nødvendigt, at ministeren kommer ind på det. Ellers vil han stå totalt afklædt, da ingen andre - heller ikke Københavns Politi - kan genkende, at der var en trussel,« siger Peter Skaarup.

Han understreger, at der skal komme meget klare svar fra ministeren, hvis Dansk Folkeparti igen skal have tillid til ham, men kan ikke endnu svare på, om oppositionspartiet vil forsøge at vælte Morten Bødskov ved at stille et mistillidsvotum, da det ikke er meget værd uden et flertal i Folketinget.

»Og det afhænger fuldstændig af Enhedslisten. Så Enhedslisten afgør på onsdag, om ministeren kan blive siddende eller ej,« understreger Peter Skaarup.