Partier glæder sig over opgør med tvungen pension

Flere oppositionspartier roser beskæftigelsesministeren for at ville fjerne regel, som tillader automatisk fyring af 70-årige. Venstre så dog gerne, at det også gjaldt tjenestemænd.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om man er fyldt 70 år, kan man sagtens arbejde, mener både Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti.

Derfor vækker det bred tilfredshed på Christiansborg, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) nu ifølge Politiken vil afskaffe muligheden for tvungen pension for 70-årige,

»Det med alder er efterhånden en forholdsvis relativ ting. Nogle mennesker bliver gamle meget sent, og nogle bliver det meget tidligt. Og der skal være en mulighed for, at man kan fortsætte, hvis man er frisk og har lyst til det,« siger de Konservatives ligestillingsordfører Charlotte Dyremose (K).

Samme melding lyder fra Dansk Folkeparti, hvor arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted (DF) kalder det helt »rimeligt« at afskaffe reglen, hvis »jobbet tillader, at man kan være ældre end den alder, der står i overenskomsterne«.

I dag er det allerede forbudt at forskelsbehandle på arbejdsmarkedet på grund af alder, men et afsnit i loven om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet gør det alligevel muligt for virksomheder at afskedige folk automatisk, når de fylder 70 år. Og det er den ret til at skrive de automatiske fyringer af 70-årige ind i aftaler og overenskomster, som regeringen nu vil fjerne.

»Det glæder mig, at ministeren nu indser, at det ikke er tidssvarende med sådan en 70 års regel,« siger Hans Andersen (V), arbejdsmarkedsordfører for Venstre.

Han mener dog, at ministeren har brugt »meget lang tid« på at nå til den konklusion.

»Jeg glæder mig over, at der sker noget på området nu. Det er på tide. Vi skal tilskynde mennesker til at arbejde mest muligt, og der skal ikke være lovgivning, som forhindrer det,« siger Hans Andersen, der gerne havde set, at også tjenestemænd ville blive omfattet af lovændringen. Regeringen har nemlig ikke tænkt sig at pille ved tjenestemmandsloven, der blandt forhindrer dommere og præster i at arbejde, efter de bliver 70 år.

Modsat Venstre vil de Konservative »gerne have lov til at rose« beskæftigelsesministeren for, at tjenestemænd ikke bliver omfattet af lovændringen.

»Der er en gruppe, som af rigtig mange årsager bør være svære at komme af med, fordi de for eksempel skal dømme neutralt eller forkynde uafhængigt. Men man skal kunne komme af med dem, hvis de er tynget af alder. Der er ingen af os, der ønsker at blive dømt af en senil dommer,« siger de Konservatives Charlotte Dyremose.