Partier forlanger debat om velfærdsforbehold

Både Liberal Alliance og Folkebevægelsen mod EU kritiserer statsminister Helle Thorning-Schmidt for kategorisk at afvise et dansk velfærdsforbehold i EU.

Liberal Alliance og Folkebevægelsen mod EU mener, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er helt galt på den, når hun i fredagens udgave af Politiken kategorisk afviser at diskutere et dansk velfærdsforbehold i EU.

Dansk Folkeparti har op til europaparlamentsvalget på søndag fremsat et ønske om, at danskerne skal til folkeafstemning om et forbehold på velfærdsområdet. Det afviser statsministeren, men DF får opbakning fra Liberal Alliances spidskandidat til valget, Christina Egelund (LA).

»Historisk set viser det sig, at forbehold fungerer, når danskerne ikke ønsker at være en del af et specifikt samarbejdspunkt i EU. Derfor er vi også interesseret i en folkeafstemning om et velfærdsforbehold, for undersøgelser har vist, at to tredjedele af danskerne er bekymrede over udviklingen mod den sociale union,« siger Christina Egelund til Berlingske Nyhedsbureau.

Rina Ronja Kari (N), der er spidskandidat for Folkebevægelsen mod EU, er ligeledes tilhænger af et velfærdsforbehold. Hun mener, det er på tide, at »ja-partierne« begynder at leve op til de løfter, som de har givet danskerne.

»Alle de EU-positive partier har i 40 år fortalt danskerne, at EU ikke vil røre vores velfærdssamfund eller vores arbejdsmarked, og nu kan vi konstatere, at EU i den grad blander sig. Velfærdsforbeholdet er en slags lappeløsning, hvor ja-partierne får mulighed for at holde noget af det, som de altid har lovet danskerne. Helle Thorning burde have grebet bolden og sagt tak i stedet for kategorisk at afvise,« siger Rina Ronja Kari.

Forslaget om velfærdsforbeholdet går konkret ud på at Folketinget - ikke EU - beslutter, hvem der kan få danske ydelser som børnecheck og dagpenge, og på hvilke betingelser. Helle Thorning-Schmidt mener, at et sådant forbehold vil skubbe Danmark så langt væk fra EUs kerne, at man lige så goldt kan melde sig ud af fællesskabet.

Den holdning deler Christina Egelund langt fra.

»Jeg er fuldstændig uenig i Thornings pointe. De forskellige lande i Europa har indrettet deres velfærdsydelser på vidt forskellige måder, og det europæiske samarbejde er nødt til at give plads til, at det administreres forskelligt, og det har fungeret fint,« siger Christina Egelund.

Hun bakkes op af Rina Ronja Kari, der mener, at Helle Thorning-Schmidt burde fokusere på at leve op til de løfter, hun har givet danskerne.

»Jeg kan ikke begribe, hvorfor hun ikke er mere ydmyg og forholder sig til, at hun og de andre ja-partier har lovet danskerne noget, som de ikke kan holde,« siger Folkebevægelsen mod EUs spidskandidat.