Partier dropper krav om omvalg trods fejl på stemmesedler

De Konservative og Alternativet undlader at kræve omvalg i Syd- og Sønderjylland, selv om partiers spidskandidater var placeret forkert på flere stemmesedler.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Syd- og sønderjyderne skal ikke til omvalg, selv om der var fejl på stemmesedlerne i flere af kredsene.

Det står fast, efter at de Konservative og Alternativet i Sydjylland nu meddeler, at de agter at klage over fejlene, men at de ikke vil kræve omvalg.

»Vi har sendt en klage, for vi har et ønske om at få klarlagt, hvad der er gået galt. Om ikke andet så for, at man kan lære af det til næste gang. Samtidig har vi tilkendegivet, at vi på baggrund af analyser af stemmefordelingen ikke ønsker omvalg,« forklarer Kurt Bjørndal, der er formand for de Konservative i Sydjyllands Storkreds.

Fejlen bestod i, at partiets spidskandidat Mike Legarth (K) på stemmesedlerne i to sydjyske kredse ikke var placeret øverst blandt de konservative kandidater.

Den konservative profil opnåede ikke genvalg til Folketinget, men partiets sydjyske formand vurderer, at et omvalg næppe vil gøre en forskel.

»Havde der været skyggen af en chance for, at et omvalg kunne betyde, at Mike kom i Folketinget, så ville vi have stillet krav om det. Men vi må desværre erkende, at det ville kræve, at der skulle flyttes så mange stemmer, at det er urealistisk,« siger Kurt Bjørndal.

Også partiet Alternativet var udsat for en fejl på nogle af stemmesedlerne i det syd- og sønderjyske. Fejlen betød, at partiets spidskandidat Kim Hyttel ikke var placeret øverst på stemmesedlen.

»Vi sender en klage, men vi vil ikke kræve omvalg. Vi regner ikke med, at det vil have nogen praktisk betydning, og derfor ville det være dumt at sætte så stort et system i gang som et omvalg,« siger Alternatives nationale kampagnechef, Daniel Hauberg.

Kim Hyttel blev ligesom Mike Legarth ikke valgt til Folketinget.

Det er Økonomi- og Indenrigsministeriet, der modtager klager over valghandlingen. Ministeriet laver herefter en samlet redegørelse, som Folketinget skal vurdere.