Partier bløder op om tidsfrist for terror-redegørelse

Regeringen får nu dobbelt så lang tid - seks uger - til at redegøre for forløbet omkring terroranslaget i København. En rimelig frist, lyder det fra Venstre og Dansk Folkeparti.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et flertal i Folketinget ændrer nu krav og giver regeringen dobbelt så lang tid til at redegøre for omstændighederne ved terrorangrebet i København.

Onsdag gav flertallet - bestående af Venstre, Dansk Folkeparti. de Konservative, Liberal Alliance og SF - regeringen en frist på tre uger til at komme med en redegørelse. Men på et møde i Folketingets Retsudvalg torsdag er det blevet besluttet at give regeringen seks uger til at gøre rede for blandt andet sikkerheden ved henholdsvis Krudttønden og synagogen og for samarbejdet med svensk politi om beskyttelsen af Muhammed-tegneren Lars Vilks.

»Politiet har sagt, at der kan være nogle ting, som de ikke kan komme ind på, og det kan der jo også godt være efter seks uger. Men nu er der i hvert fald tid til, at politiet kan give de bidrag, som de mener, der skal gives til regeringen, så vi kan få den rigtige indsats på banen,« siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF).

I den beretning, som et flertal i Retsudvalget har afgivet torsdag, fremgår det blandt andet, at flertallet finder det »uhensigtsmæssigt«, at forhandlingerne om en styrket terrorindsats i Danmark skal ske »uden viden om de nærmere omstændigheder vedrørende terrorangrebet«. Med andre ord ønsker partierne en hurtig indsamling af de erfaringer, som myndighederne har fået.

»Essensen er, at vi gerne ser det køre i et samlet forløb - det vil sige, at alle de spørgsmål og vurderinger, vi har brug for, skal regeringen gerne give samlet. Vi skal ikke forstyrre politiets efterforskning, men vi skal have sat nogle initiativer i gang til gavn for danskernes sikkerhed - blandt andet jøderne,« siger Peter Skaarup.

Regeringen skal dog fortsat komme med en redegørelse om tre uger. Den skal redegøre for myndighedernes håndtering af sager, der har haft relation til gerningsmanden, Omar El-Hussein, samt for Kriminalforsorgens generelle antiradikaliseringsindsats og eventuelle ændringer i sikkerheden efter terrorangrebet i Paris i januar.

Flertallet uden om regeringen forlanger således to separate redegørelser, der skal ligge klar om henholdsvis tre og seks uger.

»En rimelig frist«, mener Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen (V).

»Vi har delt redegørelsen i to, og i forhold til politiets håndtering af begivenhederne i sidste weekend, giver vi seks uger. og vi har fremsat det ønske, fordi vi mener, at der er behov for at få noget mere viden, end man kan beslutte at bruge en milliard kroner på terrorbeskyttelse,« siger Karsten Lauritzen med henvisning til regeringens antiterrorpakke, hvor der er afsat 970 millioner kroner til terrorbekæmpelse.