Partier advarer om nyt lovforslag: »Det undergraver demokratiet«

Regeringens forslag til en ny epidemilov giver alt for meget magt til sundhedsministeren. Det mener både oppositionen og regeringens støttepartier.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) vil igen udstyre sig selv med alt for meget magt, lyder kritikken af regeringens nye udkast til en epidemilov. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

De seneste dages heftige debat om en ulovlig ordre fra regeringen til landets minkavlere har igen sat lys på regeringens beføjelser under coronakrisen og specifikt på det udkast til en ny epidemilov, som er sendt i høring.

Berlingske kunne i begyndelsen af oktober fortælle, at regeringen var på vej med en ny epidemilov, som vil give sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) flere vidtgående magtbeføjelser.

Nu siger både oppositionen og regeringens støttepartier nej til at støtte regeringens nye lovforslag, skriver TV 2.

Den nye epidemilov skal erstatte den hastelov, som blev stemt igennem sent om aftenen 12. marts – dagen efter at landet lukkede ned.

Hasteloven giver sundhedsministeren en række vidtgående beføjelser, som den socialdemokratiske regering vil gøre mere permanente.

Men det møder nu skarp kritik fra Folketingets øvrige partier.

»Det undergraver demokratiet«

Kritikken går især på den del af regeringens forslag, som giver sundhedsministeren lov til alene – uden om Folketinget – at bestemme, hvornår en ny sygdom defineres som »samfundskritisk«. Og hvis en sygdom bliver defineret som »samfundskritisk«, vil det udløse en række beføjelser til regeringens ministre og udvalgte myndigheder

Det kan give alt for meget magt til en minister, mener  SFs formand, Pia Olsen Dyhr.

»Det undergraver demokratiet. Vi har brug for, at der er et flertal i Folketinget, der er involveret i svære beslutninger, og det kan godt lade sig gøre,« siger Pia Olsen Dyhr til TV 2.

Samme holdning har man i oppositionspartiet Venstre, hvor sundhedsordfører Martin Geertsen ifølge TV 2 ser det nye lovforslag som en fortsættelse af »den magtfuldkomne stil, som regeringen har kørt gennem hele det her coronaforløb«.

Den nuværende epidemilov, der blev hastet igennem i marts, udløber i marts 2021 som konsekvens af en solnedgangsklausul.