Pape vil have ny aftale med Rumænien om hjemsendelser

I foråret satte Højesteret en stopper for at sende flere kriminelle rumænere til afsoning i deres hjemland.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere kriminelle rumænere skal afsone deres straf i hjemlandet. Det mener regeringen og en række af Folketingets partier.

I foråret satte Højesteret med en principiel dom dog en stopper for det ønske.

Forholdene i de rumænske fængselsceller lever ikke op til menneskerettighedskonventionens bestemmelser om, at man ikke må spærre folk inde på mindre end tre kvadratmeter i længere tid.

Men nu øjner justitsminister Søren Pape Poulsen (K) en ny chance.

Pape oplyser til Ritzau, at han vil rette henvendelse til sin rumænske kollega. Det sker, efter at Folketingets Retsudvalg har besøgt rumænske fængsler.

Her har en række medlemmer af udvalget fået at vide, at Rumænien mere eller mindre har formelle aftaler med for eksempel Storbritannien om hjemsendelser.

Pape vil bede sin rumænske kollega om, at Danmark får samme aftale som briterne, så kriminelle rumænere kan udvises af Danmark og afsone deres straf i hjemlandet.

»Som jeg tidligere har sagt, er det uholdbart, at der ikke kan ske udlevering eller overførsel af kriminelle til Rumænien på grund af fængselsforholdene i landet,« siger Pape i en skriftlig kommentar.

»Jeg vil derfor rette henvendelse til min rumænske kollega for igen at gøre opmærksom på problemet.«

»Jeg vil også gøre opmærksom på den garanti, som Storbritannien efter det oplyste har fået fra Rumænien om, at personer, der udleveres eller overføres fra Storbritannien, tilbydes afsoningsforhold, der lever op til menneskerettighederne.«

»Og jeg vil udtrykke et klart ønske om, at Danmark tilbydes en tilsvarende garanti,« siger Pape.

Det er blandt andre Peter Skaarup (DF), formand for Folketingets Retsudvalg, og Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, som i Rumænien har hørt om aftalen med briterne.

Angiveligt har Norge også en lignende aftale med rumænerne.