Pape: Vi er stadig klar til at vælte Eva Kjer

Selvom de borgerlige partiformænd skal holde en række møder de kommende dage for at løse krisen i blå blok, er de Konservative stadig klar til at vælte miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, fastslår partiformand Søren Pape Poulsen.

Møde hos Lars Løkke Rasmussen med blå blok. Søren Pape Poulsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Ja, vi er stadig klar til at vælte Eva Kjer Hansen (V) som miljø- og fødevareminister.

Sådan lyder det fra de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, umiddelbart efter onsdagens krisemøde i Statsministeriet. Her har han blandt andet aftalt med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, og Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, at de fire partiformænd i de kommende dage skal holde en række møder for at løse den alvorlige krise i blå blok.

Møderækken indledes torsdag, umiddelbart efter den omstridte landbrugspakke er blevet stemt igennem i folketingssalen. Sigtet er, at de fire partier kan blive enige om en tillægsaftale til landbrugspakken, der giver de Konservative grønne indrømmelser.

Men Søren Pape Poulsen understreger, at de Konservative stadig har mistillid til miljø- og fødevareministeren, og at de ikke vil acceptere, at hun fortsætter på posten.

Ligger det fuldstændigt fast, at hvis der kommer et mistillidsvotum til afstemning, så vælter I hende?

»Ja, det er jo det, vi har sagt hele tiden. Det er jo ikke ændret. Vi har jo ikke fået tillid til hende, fordi vi har været til et møde hos statsministeren, så enkelt er det ikke,« siger Pape.

K-formanden betoner også, at de Konservatives ikke vil acceptere, at Eva Kjer Hansen deltager i de kommende forhandlinger om en tillægsaftale til landbrugspakken, selvom det hører under hendes resortområde.

»Jeg har meget svært ved at se, at hun er en del af det. Vi har ikke nået at tale… Statsministeren har spurgt… I må altså spørge ham om alt det der. Statsministeren har spurgt mig, om vi vil komme til de her møder nu for at se, om vi kan lave en tillægspakke, og så gør vi det. Men det ændrer altså ikke på vores syn på ministeren. Det er fuldstændigt intakt, om man så må sige,« siger Søren Pape Poulsen.

Kan man forestille sig, at I er villige til at acceptere, at Eva Kjer Hansen får en anden ministerpost?

»Altså, vi er jo ude at diskutere tillidsspørgsmål her. Tilliden er ikke til… Vi har jo ikke lige pludselig fået tillid til ministeren, fordi hun skal være et eller andet andet.«

Betyder det også, at I ikke vil acceptere, at hun får en anden ministerpost?

»Jeg har sagt hele tiden, at det er et spørgsmål om tillid, der ikke er til stede. Det er jo ikke knyttet til et embede eller et bestemt område, det er knyttet til en person. Og det har jeg sagt hele tiden.«

Tirsdag valgte de Konservative at udtrykke mistillid til Eva Kjer Hansen som miljø- og fødevareminister, efter hun er blevet beskyldt for at bruge fordrejede tal i landbrugspakken.

Eva Kjer Hansen har flere gange oplyst til Folketinget, både i samråd og på skrift, at landbrugspakken kommer til at gavne miljøet, og at mængden af kvælstof til havmiljøet allerede vil blive reduceret i år og de næste seks år frem.

Men en gennemgang foretaget af Berlingske har vist, at regeringen kun kan få regnestykket til at gå i et grønt plus allerede i 2016, fordi man har indregnet forhold, som ikke har noget med landbrugspakken at gøre, og fordi man har indregnet effekter fra tidligere år.