Pape: Valg er meget sandsynligt

De Konservatives formand opfordrer de blå partier til at indgå 2025-plan. Men han erkender, at valg er tæt på.

Foto: © Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brug kræfterne på at lave borgerlig politik frem for hårde meldinger, der kan udløse et valg.

Sådan lyder opfordringen fra De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, efter at Dansk Folkepartis formand til Politiken siger, at han regner med et blåt sammenbrud i 2025-forhandlingerne.

På spørgsmålet om, hvorvidt der kommer valg efter Thulesen Dahls melding torsdag siger Pape:

- Det er meget sandsynligt. Hvis alt falder fra hinanden, så må der gøre det. Og så håber jeg selvfølgelig, at borgerlige vælgere vil stemme borgerligt, siger Søren Pape Poulsen.

Han mener dog, at partier i blå blok bør sætte sig sammen og indgå en 2025-aftale:

- Det ser sørgeligt ud for dem af os, der kæmper for et borgerligt Danmark. På den ene side vil LA vælte regeringen, hvis de ikke får det, som de vil. Og på den anden side vil Kristian Thulesen Dahl hellere lave politik med Mette Frederiksen.

- Det synes jeg er rigtig, rigtig ærgerligt for det borgerlige Danmark, når vi har ambitioner på skat, forsvar og politi, siger Søren Pape Poulsen.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) er i gang med de indledende møder, men de egentlige forhandlinger ventes først at gå i gang, når Folketinget åbner i begyndelse af oktober. Målet for regeringen er en aftale i midten af november med blå blok.

Thulesen Dahl siger, at han regner med et sammenbrud i blå bloks forhandlinger. Gør du også det?

- Det frygter jeg da, når Kristian Thulesen Dahl så tydeligt siger, at han synes, at vi hellere skal have centrum-venstre politik end borgerlig politik. Det ser svært ud lige nu.

Anders Samuelsens siger, at han ikke vil vige en tomme fra sit krav om topskattelettelser. Hvad er dit budskab til ham nu?

- Det er ulykkeligt for det borgerlige Danmark. Sådan kan vi ikke arbejde. Hvis det handler om, at man skal have alt eller ingenting, så kan det ende med, at det hele falder til jorden.

- Så kan det ende med Mette Frederiksen kommer til magten med støtte fra Enhedslisten og Alternativet. Det vil være dybt ærgerligt.

Bør Samuelsen bakke ned nu?

- Jeg synes, alle skulle komme omkring bordet og sige okay, vi får det måske ikke 100 procent, som vi vil have det, men lad os nu finde en løsning.

Thulesen taler om, at det eneste, der holder blokkene sammen, er, hvem partierne peger på som statsminister. Politisk bliver uenighederne større og større. Er det også sådan du læser udviklingen?

- De bliver større, hvis man vil tale dem større. Jeg havde troet på, at når man er enig om at pege på en borgerlig statsminister, så er man også enig om at føre borgerlig politik.

- På retspolitikken, på udlændingepolitikken og mange andre områder er vi tæt på hinanden. Men på den økonomiske politik er der åbenbart ikke store visioner tilbage hos DF ud over, at den offentlige sektor bare skal være større. Så bliver det svært.

- Så har det borgerlige Danmark ikke et flertal. Det må vi konstatere, siger Søren Pape Poulsen.

/ritzau/