Pape: Utryghedsskabende tiggeri behøver ikke skabe utryghed

Alternativet kritiserer tiggerilov for at føre befolkningen bag lyset. Fredelige tiggere bliver ramt.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) udtaler at tiggeri »ikke behøver skabe utryghed«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Når et lovforslag har overskriften "Skærpelsen af straffen for utryghedsskabende tiggeri", kunne man tro, at den handlede om tiggeri, som rent faktisk skaber utryghed.

Men det er ikke tilfældet med den lov, som Folketinget vedtog på to uger i sommer, hvor der blandt andet i København var problemer med hjemløse, der boede i lejre rundt omkring.

Loven skærper nemlig straffen for at tigge i en gågade, ved et supermarked, på en station eller i offentlige transportmidler. Uanset om det i den konkrete situation har skabt utryghed.

Det fastslår justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i et samråd om loven torsdag.

»Det at tigge de steder er per definition utryghedsskabende,« siger justitsministeren.

»Fordi det har Folketinget bestemt.«

Til gengæld kan det i lovens forstand ikke være utryghedsskabende at tigge andre steder.

Alternativets Josephine Fock, der har kaldt ministeren i samråd, mener, at befolkningen er blevet ført bag lyset.

Da lovforslaget blev debatteret i Folketinget, henviste flere politikere nemlig til, at det ikke skulle ramme en fredelig hjemløs, der holder en kop frem.

Blandt andet har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagt, at den strengere straf ikke skal ramme en hvilken som helst dansk hjemløs.

Men det gør det altså, hvis koppen holdes frem ved en station, i en gågade, ved et supermarked eller i et offentligt transportmiddel.

Alligevel mener Søren Pape Poulsen, at statsministeren har udtalt sig korrekt.

»Det er ikke en hvilken som helst hjemløs. Det kræver, at man er et af de her fire steder,« pointerer justitsministeren.

»Jeg er helt med på, at Josephine Fock ikke synes, det er særligt genialt. Men det er sådan, det er.«

Alternativet vil forsøge at få loven lavet om, oplyser Josephine Fock efter samrådet. Sammen med Enhedslisten vil partiet fremsætte et beslutningsforslag om at ændre den.

»Man har forsøgt at bilde befolkningen ind, at man kommer utryghedsskabende tiggeri til livs. Men det er slet ikke det, loven tilsiger,« siger hun.

Josephine Fock henviser til, at Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har sagt, at hun ikke ønsker, at en dansk hjemløs, der stikker koppen frem, bliver ramt.

»Det gør vedkommende jo nu her. Så jeg tænker, at Socialdemokratiet må være interesseret i at rulle loven tilbage,« siger Josephine Fock.

Alle former for tiggeri er ulovligt i Danmark. Men straffen for almindeligt tiggeri er syv dages betinget fængsel. Som vel at mærke kræver en advarsel først.

Hvis man derimod tigger i en gågade, ved stationer, ved et supermarked eller i offentlig transport, er staffen 14 dages ubetinget fængsel uden advarsel.

/ritzau/