Pape udsteder garanti: »Jeg vælter ikke en borgerlig regering«

I modsætning til sin LA-kollega er Søren Pape Poulsen ikke blevet orienteret personligt af regeringen om udskydelsen af de planlagte skatteforhandlinger. Men den konservative formand udsteder en garanti: Han vælter ikke regeringen.

Søren Pape Poulsen vælter ikke en borgerlig regering. Hvis det skal ske, skal regeringen vælte sig selv, siger den konservative formand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

De konservative kommer ikke til at vælte regeringen.

Den garanti kommer Søren Pape Poulsen i dag med - selv efter at finansminister Claus Hjort Frederiksen i dag har udskudt de skatteforhandlinger, der var planlagt til at skulle stå i løbet af foråret.

Til trods for, at skattelettelser står ualmindelig højt på den konservative ønskeliste, så er Papes garanti på det nærmeste endeløs, lader han forstå.

»Jeg vælter ikke en borgerlig regering,« siger Søren Pape Poulsen.

»Jeg vil simpelthen ikke være med til, at vælte en borgerlig regering for, at Enhedslisten kan få indflydelse i Danmark. Det vil jeg bare ikke,« siger Søren Pape Poulsen og understreger de sidste ord med både ekstra tryk og indlevelse.

Den konservative formand fortsætter selv:

»Betyder det så, at regeringen bare er fredet, og at vi ikke presser den? Nej. Før jul så vi jo, at den kom i mindretal, og den kan jo vælte sig selv, hvis den er ligeglad. Men vi har ikke tænkt os aktivt at gå ud og vælte en borgerlig regering. Sådan arbejder vi ikke, det er ikke sådan, jeg er rundet som politiker.«

For Søren Pape Poulsen er det vigtigste, at Enhedslisten ikke kommer til at få indflydelse på, hvilke retning Danmark skal bevæge sig i.

»Hvad ville vi få ud af at vælte regeringen? Så ville vi få Mette Frederiksen. Det er én ting. Men jeg tror næppe, vi ville få særlig meget skattereform ud af det, når det er med Enhedslisten på bagsmækken. Og jeg tror ikke, vi får et bedre samfund af, at Danmark bliver styret af den yderste venstrefløj,« siger Søren Pape Poulsen.

Pape: Det må være en prøveballon

Claus Hjort Frederiksen sagde mandag formiddag, at regeringen agter at tage tingene i den rækkefølge, de kommer i.

»Det første store problem, vi sidder med, er, hvordan vi håndterer asylproblemerne. Det er problem nummer ét, vi står med,« sagde finansministeren til Ritzau.

Samtidig udskød han de forhandlinger om en skattereform, der ifølge regeringsgrundlaget skal finde sted i foråret. En dårlig idé, siger Søren Pape Poulsen.

»Det, der er brug for lige nu, hvor Danmark er presset på både økonomi og flygtninge, er, at vi skaber et rigere samfund. Det gør vi ved at lave reformer. Blandt andet en skattereform, som kan skabe noget vækst ved at gøre noget ved topskatten,« siger Pape og kalder Hjorts udmelding for en prøveballon.

»Hvis det var rigtig alvorligt, havde statsministeren eller Claus Hjort vel informeret støttepartierne om, hvad man tænker,« siger Pape Poulsen og fortsætter:

»Men jeg har tænkt mig at presse dem. Og det bliver selvfølgelig sværere og sværere, jo mere de strammer skruen. Jeg har hørt statsministeren udtale, at han står i spidsen for en lille, ydmyg mindretalsregering. Men det har vi godt nok ikke set meget til.«

Men når du siger det, giver du så ikke Venstre carte blanche til at gøre, lige hvad de vil?

»Nej, for der er så mange forhandlinger i det daglige. Og Venstre lytter også til sund fornuft. På både klimaområdet, udlændingeområdet og på finansloven kan vi stille krav og også skrue op for de krav. Og regeringen har også en hverdag, der skal fungere. Og den fungerer ikke, hvis den ikke lytter til støttepartierne. Sådan er det.«

LA: Vi garanterer regeringens overlevelse...indtil Grundlovsdag

Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, siger i dag, at han garanterer regeringens overlevelse.

Den garanti holder indtil Grundlovsdag. Derefter vil han ikke love, at regeringen overlever, hvis den ikke indkalder til forhandlinger om en skattereform.

»Så længe regeringen lever op til regeringsgrundlaget, kan vi også garantere for regeringens overlevelse. Men det betyder selvfølgelig også, at når der står i regeringsgrundlaget, at skatteforhandlingerne kommer i løbet af foråret, så kan vi heller ikke garantere for regeringens overlevelse efter Grundlovsdag, hvis de forhandlinger ikke kommer i løbet af foråret,« siger Anders Samuelsen.

På side 10 i regeringsgrundlaget står der, at anden del af regeringens skattereform skal forhandles i foråret 2016. Regeringen har en »ambition om at sænke skatten på den sidst tjente krone med 5 pct.point, så flere vil arbejde mere,« står der.

DF: Godt med udskudte forhandlinger

Hos Dansk Folkeparti siger finansordfører René Christensen, at han ikke er orienteret om, hvad der ligger til grund for, at finansministeren nu har udskudt skatteforhandlingerne.

Dansk Folkeparti ville være mødt op til forhandlingerne, hvis partiet var blevet indkaldt, siger René Christensen, men understreger, at topskattelettelser, sådan som der var lagt op til, ikke var noget, Dansk Folkeparti var vilde med.

»De forhandlinger, der var lagt op til, var ikke groet i vores have. Vi vil gerne lette skatten i bunden, så det bedre kan betale sig at arbejde, mens regeringen gerne vil tale om topskattelettelser,« siger René Christensen og fortsætter:

»En udskydelse ændrer ikke på holdning. Vi bliver ikke modnet af den grund. Vi så gerne, at regeringen anerkendte, at der ikke er nogen mulighed for topskattelettelser.«

»Vi kan ikke se, at der er et råderum til topskattelettelser. Også fordi det ser ud til, at vi stirrer lige ind i nogle meget store udgifter til flygtninge,« siger René Christensen.