Pape overvejer drabsmænds prøveløsladelse

Livstidsdømte kan i dag tidligst prøveløslades efter 12 år. Pape åbner for, at der måske skal gå længere tid.

ARKIVFOTO: Justitsminister Søren Pape Poulsen i Justitsministeriets gård den 23. februar 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

» Drab og særligt dobbeltdrab er voldsomme forbrydelser, der skal følges op af en lang fængselsstraf. Er der det mindste tegn på, at praksis er blødsøden, så er jeg klar til at stramme reglerne.«

Sådan lyder det fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K). Han åbner nu for, at der måske skal gå endnu længere tid, før livstidsdømte kan blive prøveløsladt.

Ifølge straffeloven kan livstidsdømte tidligst prøveløslades efter 12 års afsoning. Men den grænse kan måske blive hævet:

»Jeg er ikke sikker på, om 12 år er den rigtige minimumsgrænse for prøveløsladelse for livstidsdømte, eller om der bliver lagt tilstrækkelig stor vægt på den begåede kriminalitet ved afgørelser om prøveløsladelse.«

»Derfor synes jeg, at vi skal have kigget reglerne efter i sømmene. Det er ingen hemmelighed, at jeg altid vil være på ofrenes side«, siger Søren Pape Poulsen.

Justitsministeren vil bede Direktoratet for Kriminalforsorgen om at udarbejde en kortlægning af regler og praksis for prøveløsladelse af drabsdømte, herunder livstidsdømte.

Ifølge straffeloven kan drabsdømte med tidsbestemte fængselsstraffe tidligst prøveløslades, når to tredjedele af straffetiden er udstået.

I kortlægningen skal kriminalforsorgen redegøre for de senere års praksis, blandt andet i forhold til tidspunktet for prøveløsladelse. Undersøgelsen skal også klarlægge, hvad der lægges vægt på ved afgørelser om prøveløsladelse.

Ifølge Justitsministeriet var der i begyndelsen af maj måned i år 196 indsatte i kriminalforsorgens institutioner, der er dømt for drab. Heraf er 25 livstidsdømte og 15 forvaringsdømte.

/ritzau/