Pape og Thulesen Dahl presser nu regeringen for transportøransvar

To af regeringens støttepartier kræver id-kontroller i tog og færger fra Tyskland indført omgående.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen bør iværksætte det såkaldte transportøransvar, så DSB og andre transportselskaber skal tjekke rejsendes identitet, hvis de vil ind i Danmark.

Sådan har kravet længe lydt fra Dansk Folkeparti, og nu tilslutter De Konservative sig.

»Vi er nødt til at bruge samme middel, som svenskerne gør, for at sikre at vi ikke bliver oversvømmet. Det her samfund kan kun bære en vis mængde flygtninge og migranter,« siger De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, til DR.

»Det er da altid noget, at regeringen holder fast i grænsekontrollen. Men indførte man transportøransvar, havde vi selvfølgelig været gladere.«

DF-formand Kristian Thulesen Dahl har længe været varm fortaler for at indføre transportøransvaret. Han har onsdag været forbi statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for at presse på for at få det hurtigt gennemført.

Transportøransvarsloven blev vedtaget i december, men den er endnu ikke blevet taget i brug. Ifølge statsministeren skyldes det hensynet til den kollektive trafik over den dansk-tyske grænse.

Da regeringen endnu ikke har fået en aftale med de tyske myndigheder i hus, vil konsekvensen af et dansk transportøransvar ifølge Lars Løkke være, at al kollektiv trafik over grænsen standser.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har tidligere understreget, at Danmark er klar til at indføre transportøransvaret "med kort varsel", hvis det skulle blive nødvendigt.

Ud over hurtigt transportøransvar kræver Dansk Folkeparti også markant flere stikprøvekontroller ved den dansk-tyske grænse.

Kristian Thulesen Dahl præsenterede statsministeren for sine to krav, få timer efter at regeringen onsdag valgte at forlænge den midlertidige grænsekontrol i yderligere 20 dage.

/ritzau/